Mainos

Lipponen ymmärtää Prodin suuttumusta Södermaniin

Pääministeri Paavo Lipposen mielestä on ymmärrettävää, että komission puheenjohtaja Romano Prodi närkästyi EU:n oikeusasiamiehen Jacob Södermanin esittämästä arvostelusta.

Tampere

Söderman kirjoitti Wall Street Journalissa hyvin kriittisen artikkelin komission avoimuusesityksestä, jota Prodi vuorostaan arvosteli kirjeessä EU-parlamentin puhemiehelle Nicole Fontainelle.

-Sitä juttua voidaan joiltakin osin pitää loukkaavana. Minusta instituutioiden pitäisi kunnioittaa toisiaan, Lipponen sanoi tänään Södermanin artikkeliin viitaten. Helmikuussa julkaistussa artikkelissa Söderman varoittaa komission esityksen voivan vähentää avoimutta EU:ssa.

Södermanin mukaan esimerkiksi esityksen sisältämä lista poikkeukset, joiden perusteella asiakirjan julkistaminen voidaan evätä ovat "vailla vertaa nykymaailmassa". Söderman viittaa myös entisen komission aikana tapahtuneisiin väärinkäytöksiin, ja arvelee avoimuuden vastustuksen liittyvän haluun salata ne.

Lipponen korosti, että EU:ssa on erilaisia kulttuureita, joita pitää kunnioittaa. Pohjoismaat eivät voi lähteä siitä, että niiden edustama malli on ainoa oikea ja muille esikuva.

-Emme me voi pohjoisessa lähteä siitä, että kaikki meidän järjestelymme pitää toteuttaa unionissa, ja sitten vielä käyttäytyä ylimielisesti eteläisiä maita kohtaan. Uudistuksia pitää edistää ja ajaa, mutta Pohjoismaat ovat EU:ssa vähemmistö, jonka on harkittava, miten se niitä haluaa ajaa.

Suomi on Södermanin tavoin suhtautunut kriittisesti komission ehdotukseen uudeksi avoimuusasetukseksi, mutta Lipponen ymmärsi myös komission ilmaisemaa huolta töiden sujumisesta. Kaikkea ei voi julkistaa. Lipponen ei uskonut Prodin ja Södermanin välille syntyvän mitään pitkäaikaisempaa kiistaa.

-He ovat rentoja miehiä molemmat, kyllä se siitä varmaan hyvin järjestyy.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.