Lipponen: Ylisuuret palkankorotukset yhteisestä pussista

Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mukaan keskustelu suomalaisten työmarkkinoiden sopeutumisesta euro-oloihin on vielä kesken. Kyse on pitkälti siitä, minkälaiset erot palkkakehityksessä meillä ollaan valmiit hyväksymään. Kilpailun kiristyminen ja toisaalta eri alojen ja yritysten erilainen suhdannekehitys ovat Lipposen mukaan luoneet paineita ainakin jonkinasteiselle palkkakehityksen eriytymiselle - sekä alojen välillä että sisällä.

Suomen tulopoliittinen järjestelmä ei ole toisaalta juuri sallinut kannattavuus- ja tuotavuuseroihin perustuvia eroja ansiokehityksessä.
-Näiden kahden työmarkkinamallin välimaastosta valinta on joka tapauksessa tehtävä, Lipponen totesi Teknisten liiton 75-vuotisjuhlassa tänään. Edelliset keskitetyt, tasaiseen ansiokehitykseen tähtäävät ratkaisut ovat ansioistaan huolimatta lisänneet palkankorotuspaineita aloilla, joilla olisi ollut varaa korkeampiinkin korotuksiin. Toisaalta millään alalla ei ole enää mahdollista tehdä ratkaisuja piittaamatta ympäröivistä oloista.

-Korkeat palkkaratkaisut tulevat helposti kohonneiden kustannusten ja hintojen tai heikentyvän työllisyyden ja kiristyvän valtiontalouden kautta myös niiden alojen maksettavaksi, jotka ovat tyytyneet palkkaratkaisun osalta vähempään. Lipponen toisti pari päivää sitten tekemänsä esityksensä, että ensi syksynä tehtäisiin tulevaisuustupo. Siinä asetettaisiin etusijalle työllisyys ja Suomen tulevaisuus.

Hän muistutti talouden häiriönsietokyvyn olevan pitkään jatkuneesta kasvusta huolimatta yhä selvästi huonompi kuin ennen lamaa.
-Suhdanteiden heikkeneminen yhdistettynä yritysten kantokyvyn ylittäviin palkankorotuksiin voisi helposti johtaa vaikeasti hallitavissa olevaan taantumaan. Palkkaratkaisujen mitoituksessa ei Lipposen mukaan ole varaa tukeutua liikaa Emu-suhdannepuskureihin.
-Ne sopivat kansantalouden tasoisten normaalien suhdannehäiriöiden lieventämiseen, mutta ne eivät ole keino kilpailukyvyn palauttamiseen hallitsemattoman palkkakilpailun jäljiltä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat