Lipponen: Yksi lisäbudjetti riittää

Ensi viikolla annettava lisäbudjetti jää tämän vuoden ainoaksi. Lisäbudjetilla ei lisätä valtion velanottoa, ilmoitti pääministeri Paavo Lipponen (sd.) maanantaina Ekonomiska samfundetin vuosikokouksessa. -Tällä tavoin kaikki ministerit tietävät, etteivät he voi ehdottaa uusia menoja, Lipponen sanoi.

Ensi vuoden budjetista puhuessaan Lipponen toisti, ettei mitään leikkauslistoja ole tekeillä. Kyse on vain tiukennuksen asteesta, ei itse periaatteesta.

Ensi vuoden tavoite on painaa vaje pienemmäksi kuin tänä vuonna, pääministeri sanoi. Ministeriöt käyvät parhaillaan budjettejaan läpi löytääkseen uusia mahdollisuuksia säästää. Lipponen muistutti, että suurin este valtion velan pienenemiselle on pitkäaikaistyöttömyys.

Hän totesi, että vaikka työttömyys laskee, on sitä rakenteellisista syistä vaikea painaa alle kymmenen prosentin. Pääministeri toivoi siksi arvokeskustelua kansalaispalkasta, työllisyyspolitiikasta ja tulonsiirroista.
-Kuinka voimme tarjota aktiivisen vaihtoehdon ihmisille, jotka nyt ottavat passiivisina vastaan rahaa kotona, mutta jotka voisivat aktiivisesti toimia yhteiskunnassa?

Lipponen painotti, että suomalaiset haluavat säilyttää hyvinvointiyhteiskunnan ja ovat valmiita maksamaan siitä hyvästä. Mahdollisilla muutoksilla on myös oltava laaja poliittinen yhteisymmärrys takanaan, Lipponen sanoi.

Kansankapitalismia kehitettävä

Suomen talouden nykytilanteesta Lipponen piirsi pääosin myönteisen kuvan, mutta totesi, että osakemarkkinoissa on Suomessa vielä kehitettävää.

Suurten suomalaisten yritysten pörssikurssit eivät ole suhteessa yhtä korkealla kuin ulkomaisten kilpailijoiden, Lipponen sanoi. Osasyy on hänen mukaansa se, ettei suomalaisyritysten saavutuksia tunneta maailmalla tarpeeksi hyvin. Sekä institutionaalisten investoijien että tavallisten kansalaisten pitäisi Lipposen mielestä lisätä osuuksiaan suomalaisissa yrityksissä.

Suuremmat kotimaiset omistusosuudet lisäisivät Lipposen mukaan kansainvälistä luottamusta suomalaisiin yrityksiin. Samalla on jatkettava kansallista panostusta teknologiaan ja tutkimukseen.
-Ehkä jo tänä vuonna saavutamme tavoitteemme, että BKT:stä 2,9 prosenttia käytetään tutkimukseen ja kehitykseen, Lipponen sanoi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat