Mainos

Lipponen yhä miinakannalla

Pääministeri Paavo Lipponen pitää edelleen kiinni jalkaväkimiinoista Suomen puolustuksen osana. Hän ilmoitti tänään myös tukevansa kaikkien Baltian maiden EU-jäsenyyttä ja Naton laajentumisen jatkumista.

Hän toisti tänään Helsingissä Suomen haluavan kieltää jalkaväkimiinat YK:n neuvottelujen kautta. Lipponen totesi "erään" suuren maan asettuneen kannattamaan miinakieltoa sillä ehdolla, että miinat voidaan säilyttää yhdellä tärkeällä alueella. Tällaisia alueita voisi olla muuallakin, Lipponen sanoi.

Pääministeri viittasi Yhdysvaltoihin, joka äskettäin ilmoitti tukevansa Ottawan prosessia, sillä ehdolla että jalkaväkimiinoja voidaan edelleen käyttää Korean niemimaalla. Lipponen puhui Pohjoismaisen Neuvoston Pohjolan turvallisuutta käsittelevässä konferenssissa Helsingissä.

Baltiaa tuettava yhdessä

Lipponen kehotti Pohjoismaita yhdistämään voimansa kaikkien Baltian maiden EU-jäsenyyden puolesta. Hän kannatti myös Naton laajentumisen jatkamista.
-Suomella kuten muillakin Pohjoismailla on selkeänä tavoitteena Viron, Latvian ja Liettuan EU-jäsenyys. Unionin pohjoismaisten jäsenten välillä olisi sovittava siitä, miten tätä etenemistä voidaan parhaiten edistää, Lipponen sanoi.

EU-komissio suositti heinäkuussa, että jäsenyysneuvottelut aloitettaisiin ensi vuonna kuuden maan kanssa, joiden joukossa on Viro. Latvian ja Liettuan ei katsottu olevan vielä kypsiä EU:n jäseniksi.

Pääministeri painotti myös Baltian maiden oikeutta valita turvallisuusratkaisunsa, ja hakeutua Naton jäseniksi.
-On tärkeätä, että Nato säilyy avoimena kaikille jäsenyysehdot täyttäville maille, Lipponen sanoi, ja luonnehti Madridin Nato-huippukokouksen ratkaisuja tueksi Baltian maiden asemalle tasavertaisina hakijamaina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.