Mainos

Lipponen: Ydinvoiman riskit ovat hallittavissa

Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mielestä kaikkiin energiamuotoihin sisältyy ongelmia ja riskejä. Hänen näkemyksensä mukaan ydinvoiman riskit ovat kuitenkin hallittavissa sillä edellytyksellä, että turvallisuudesta huolehditaan.

Lipponen perusteli tänään mm. näillä perusteilla myönteistä ydinvoimakantaansa. Hän myös korosti energialähteiden monipuolisuutta ja kestävää kehitystä vastatessaan ydinvoimakysymyksiin pohjoismaisten työväenpuolueiden yhteistyöelimen Samakin vuosikokouksen tauolla iltapäivällä Hämeenlinnassa.

-Meillä Suomessa on voitu tuottaa ydinenergiaa hyvin turvallisesti. Meillä on hyviä kokemuksia ydinenergiasta, hän muistutti. Edellisessä ydinvoimaäänestyksessä vuonna 1993 Lipponen äänesti ydinvoiman puolesta. Vuonna 1986 tapahtuneen Tshernobylin ydinvoimalaturman jälkeen hänkin muutti suhtautumistaan aiempaa kielteisemmäksi. Hän kuitenkin muistutti, että Tshrenobylin tapauksessa kyse oli sekä tekniikasta että teknokraattisesta ylimielisyydestä. Kyse oli sellaisesta kulttuurista, jossa turvallisuudelle ei anneta mitään arvoa.

Ei vain yhden lähteen varassa


Lipponen korosti, että Suomen energiahuollossa tarvitaan useita lähteitä. Hänen mielestään Suomi ei voi heittäytyä vain yhden energialähteen varaan. Lipposen mukaan eduskunnassa käydään varmasti perusteellinen keskustelu. Hän uskoo, että keskustelusta tulee myös asiallinen.

-Saamme hyvän keskustelun. Minä toivon, että silloin puhutaan kaiken aikaa kestävästä kehityksestä. Suomen ydinvoimahanketta on arvosteltu mm. sillä perusteella, että muut maat ovat lähinnä luopumassa ydinvoimasta. Lipponen huomautti, että Suomi on kestävän kehityksen linjalla vähintään yhtä vahvasti kuin muut Euroopan maat.

-Väittäisin vielä vahvemmin. Lipponen mainitsi, että Ruotsi on aikoinaan tehnyt päätöksen ydinvoiman alasajosta.

-Mutta voisi sanoa, että kun näkis milloin jotakin tapahtuu. Yksi yksikkö on suljettu. Näyttää kuitenkin siltä Ruotsi etenee hyvin varovaisesti, hän luonnehti. Tanska taas tuottaa sähkönsä pääasiassa kivihiilellä. Siinä joukossa Suomi ei hänen mukaansa halua olla.

Lipponen ei usko, että torstainen ydinvoimaratkaisu vaikuttaisi mitenkään hallitusyhteistyöhön. Liioin hän ei ole ainakaan nyt ajatellut, että joku puolue lähtisi hallituksesta. -Ehkä se tulee jollekulle mieleen, ei minulle, hän sanoi arvoituksellisesti.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.