Mainos

Lipponen: Ydinvoima turvaa energian saannin

Pääministeri Lipposen mielestä lisäydinvoiman rakentaminen turvaisi Suomen energiaomavaraisuuden ja vähentäisi riippuvuutta Venäjän tuontienergiasta.

Pääministeri Paavo Lipponen katsoo Suomen energiaomavaraisuuden ja -monipuolisuuden edellyttävän uuden ydinvoimalan rakentamista. Lipponen perustelee kantaansa erityisesti sillä, että Suomi on tällä hetkellä 70-prosenttisesti riippuvainen energian tuonnista ja että riippuvuus Venäjältä tuodusta energiasta on 50 prosenttia. Lipponen sanoin Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla tänään, että tilanne on aikaisempaa vakavampi.

-Me olemme nyt joutuneet niin vahvasti yksipuolisesti riippuvaiseksi tuonnista energiahuollossa, että siinä on kyllä pohtimista millä tahansa hallituksella jatkossa.

Lipposen mukaan riippuvuus vain kasvaa, jos eduskunta tekee perjantaina ratkaisun, jossa jättäydytään entistä enemmän vain fossiilisten polttoaineiden varaan.

-Tätä kannattaisi vielä miettiä, sillä kuitenkin molemmissa vaihtoehdoissa lähdetään siitä, että uusiutuvia energian lähteitä kehitetään, Lipponen sanoi.

Lipponen muistutti, että ydinvoimamyönteinen ratkaisu ei olisi kansainvälisesti poikkeava, sillä Suomessa ydinvoiman osuus on edelleen huomattavasti alhaisempi kuin muissa Euroopan maissa. Muissa maissa, erityisesti Ruotsissa ydinvoimaloiden kapasiteettia on nostettu ja niiden elinikää pidennetty.

Lipposen mukaan eduskunnan ratkaisu ei vaikuta hallituspohjaan nyt eikä eduskuntavaalien jälkeen. Mikäli vihreät lähtisivät ydinvoimapäätöksen vuoksi hallituksesta, hallitus jatkaisi kuten ennenkin. Myöskään keskustan johdon ydinvoimavastaisuudella ei Lipposen mielestä ole vaikutusta seuraavan hallituksen kokoonpanoon.

Lipponen korosti, ettei kyseessä ole mikään viimeinen taisto energiapolitiikassa siinä mielessä, etteikö Suomella tämänkin jälkeen olisi käytettävissä ydinvoimaa. Hän muistutti, että kysymys ei ole vain valtion ratkaisuista vaan päätöksiä tekevät yksityiset tahot eikä maakaasuvoimaloiden rakentajista ei ole mitään tietoa. Hallitus aikoo Lipposen mukaan joka tapauksessa lähteä kehittämään uusiutuvia energialähteitä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.