Mainos

Lipponen: Venäjä-vuoropuhelun jatkuttava

Tshetshenian kriisi ei ole peruste katkaista EU:n pitkän näkemän yhteistyötä Venäjän kanssa. Yhteistyö on sekä EU:n että Venäjän edun mukaista, sanoi pääministeri Paavo Lipponen tänään pohjoisen ulottuvuuden ministerikonferenssin yhteydessä.

Lipponen toivoo, että Venäjä osoittaisi rakentavaa henkeä ja sallisi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin sekä kansainvälisten avustusjärjestöjen työn Pohjois-Kaukasuksella ennen Istanbulissa ensi viikolla pidettävää Etyjin huippukokousta.

Hän korostaa, että EU pitää edelleen Tshetshenian presidenttiä Aslan Mashadovia kansansa oikeutettuna edustajana, jonka kanssa Venäjän olisi neuvoteltava.

-Tshetshenian kysymys on erittäin ajankohtainen, mutta meidän on jatkettava työtä kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen sekä pohjoisen ulottuvuuden pohjalta. Meidän on pidettävä yllä vuoropuhelua Venäjän kanssa. Tämä kokous on mahdollisuus keskustella myös Tshetsheniasta, Lipponen sanoo.

Myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana torjuu ajatuksen, että EU antaisi Venäjälle ristiriitaisia viestejä. Solana kiitteli puheessaan pohjoisen ulottuvuuden hanketta tärkeäksi uudeksi hankkeeksi.

Hän totesi, ettei EU:lla ole Tshetshenian kriisistä huolimatta mitään syytä olla edistämättä alueellista yhteistyötä. Solana osallistui kokouksen alkuun, mutta lähti avajaisten jälkeen Saksaan.

Lippponen oudoksuu arveluja, että pohjoinen ulottuvuus olisi kuivunut kokoon, kun EU-maiden ulkoministerit jäivät pois. Pääministerin mukaan pohjoinen ulottuvuus on nyt saanut arvovaltaista tukea, kun ulkoasiainkomissaari Chris Patten ilmoitti komission olevan valmis jatkamaan työtä aloitteen parissa sekä laatimaan sille toimintaohjelman yhteistyössä tulevien puheenjohtajamaiden sekä EU:n kumppanien kanssa.

Lipponen tähdensi puolestaan, että jatkotyön pitää tapahtua yhteistyössä komission, unionin jäsenmaiden ja naapureiden kesken.

Hän toivoo, että EU saisi hyväksyttyä pohjoisen ulottuvuuden toimintaohjelman ensi vuoden aikana, joko Portugalin tai Ranskan puheenjohtajakaudella.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.