Mainos

Lipponen varoitti ylikuumenemisesta

Pääministeri Paavo Lipponen kehottaa työmarkkinaosapuolia noudattamaan tuloratkaisuissaan edelleen maltillista linjaa, jotta maan talous ja työllisyys voitaisiin turvata.

Tampere

Lipposen mukaan Suomen talous on edelleen liian heikko sietämään häiriöitä, minkä vuoksi palkka- ja veroratkaisuilla on tuettava hintakilpailukyvyn säilymistä ja estettävä talouden ylikuumeneminen.

Sopimusmalttia tarvittaisiin etenkin hyvässä suhdannevaiheessa olevilla aloilla. Lipposen mukaan tuloksen parantumisessa pitää olla muutakin pelivaraa kuin palkankorotusvaraa, jotta menestyviä toimialoja voidaan laajentaa ja siten sijoittaa tulevaisuuteen.

Tampereella Metallityöväen liiton liittokokouksessa tänään puhunut Lipponen korosti tarvetta pitää palkankorotusvaatimukset maltillisina myös palkansaajaryhmien välillä. Lipposen mielestä ei voida lähteä siitä, että palkkaratkaisut syntyvät vain kannattavimpien yritysten ja kannattavampien alojen palkanmaksukyvyn mukaan.

-Kohonneiden kustannusten ja hintojen tai heikentyvän työllisyyden ja kiristyvän valtiontalouden kautta korkeat palkkaratkaisut tulevat myös niiden alojen maksettavaksi, jotka omissa ratkaisuissaan ovat tyytyneet vähempään.

Kiista työsopimuslaista voi nostattaa kriisin

Myös SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen peräsi vastuullista ja solidaarista palkkapolitiikkaa. Hän kiitteli sekä Metalliliiton että sen eläkkeelle jäävän puheenjohtaja Per-Erik Lundhin kykyä kantaa vastuuta.

-Liitto on kantanut myös yleisempää vastuuta koko palkansaajakuntaa koskevasta edunvalvonnasta unohtamatta ay-liikkeen syvintä olemassaolon oikeutusta, eli solidaarisuutta heikompia kohtaan. Pääpaino Ihalaisen puheessa kohdistui pyrkimyksiin muuttaa hallituksen käsiteltäväksi tulevaa esitystä uudeksi työsopimuslaiksi. Hallituksen on määrä käsitellä asiaa iltakoulussaan ensi keskiviikkona. Ihalainen varoitteli muutoksia vaativia siitä, että kiista voi aiheuttaa vakavaa haittaa koko maan politiikalle.

-Jos näin isoissa asioissa lähdetään vain poliittisin ja järjestöpoliittisin perustein murentamaan tehtyä esityskokonaisuutta, johtaa se vakavaan luottamuspulaan hallituksen ja SAK:laisen ay-liikkeen välillä, Ihalainen painotti. Ihalaisen mukaan SAK on osaltaan tehnyt kompromisseja vuosia valmisteltuun esitykseen, ja nyt on hallituksen vuoro vastata luottamuksella luottamukseen. Pääministeri Lipponen ei antanut lupauksia esityksen ratkaisusta, mutta sanoi puheessaan uskovansa, että asiasta päästään sopuun.

-Uskon, että hallitus kykenee tekemään esityksen, ja sitä paremmin, mitä selkeämmin pidetään mielessä tärkeysjärjestys siitä, mikä on tärkeätä tässä maassa. Ihalaisen mukaan näyttää kuitenkin siltä, että kaikki hallituspuolueet eivät annakaan arvoa tehdylle työlle, vaan "ajavat sellaisen yrittäjäjärjestön asiaa, jonka tavoitteena on korostaa työnantajien työmarkkinapoliittista järjestäytymättömyyttä ja murtaa työehtosopimusjärjestelmän vähimmäisehtosuojaa".

Varsinaiset sopimuksia tekevät ja työmarkkinavastuuta kantavat työnantajajärjestöthän ovat Ihalaisen mukaan olleet mm. yleissitovuutta koskevissa asioissa ay-liikkeen kanssa samalla linjalla ja tukeneet komitean esittämiä uudistuksia.

"Metsästysseura" vie luottamuksen

Myös Metalliliiton puheenjohtaja Per-Erik Lundh vetosi hallitukseen, jotta se ei lähtisi repimään auki esitystä uudesta työsopimuslaista. Lundh korosti, että monien vuosien tiukkojen ja vaikeiden neuvottelujen jälkeen on saatu aikaan kompromissi, jossa olivat edustettuina kaikki Suomessa toimivat työmarkkinaosapuolet, ja joista jokainen on joutunut tekemään kompromissin omista keskeisistäkin vaatimuksistaan.

-Siksi ei voi ymmärtää sitä, että nyt vaaditaan tämän tuloksen aukirepimistä ja neuvottelukierroksen uudelleen aloittamista. Lundhin mukaan lakiesityksestä ei voida irrottaa yhtä tai kahta kohtaa, jotka toteutettaisiin toisin kuin sopijaosapuolet ovat asiasta sopineet. Lundh korosti, että muutoksia lakiesitykseen vaatineet tahot, kuten Suomen yrittäjät, eivät edusta järjestäytyneitä työmarkkinaosapuolia.

-Nyt on kysymys siitä, pidetäänkö yhteisesti sovituista asioista kiinni, vai annetaanko lähinnä metsästysseuraan työmarkkinoilla rinnastettavan Suomen yrittäjien tahdon horjuttaa tätä vahvaa kolmikantayhteistyön luottamusta.

-Vapaamatkustajat, järjestäytymättömät työnantajat, voivat lunastaa tämän oikeuden järjestäytymällä, Lundh neuvoi. Metalliliiton liittokokous jatkuu Tampereella keskiviikkoon saakka. Tiistaina liitto valitsee virallisesti uudeksi puheenjohtajakseen järjestöpäällikkö Erkki Vuorenmaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.