Mainos

Lipponen: Valtion velkaa lyhennetään

Pääministeri Lipposen mukaan valtion velkaa lyhennetään kun taloudellinen tilanne on parantunut.

Lipponen

Eduskunta on tänään väitellyt vilkkaasti hyvinvointivaltion turvaamisesta ja verotuksen tasosta.
Valtiopäivien avauskeskustelussa pääministeri Paavo Lipponen lupasi, että valtion velkaa lyhennetään, kun taloudelliset suhdanteet paranevat. Uusia elvytystoimia ei Lipposen mukaan nytilanteessa tarvita.

Lipposen sanoi, että velan pienentäminen on välttämätöntä ennen suurten ikäluokkien siirtymistä eläkkeelle, jotta luotaisiin tilaa kasvavien palvelutarpeiden rahoittamiselle.

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho arvosteli tänään jyrkin sanoin hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikkaa. Ahon mukaan edessä ovat taas uudet leikkauslistat, jos työttömyyttä ei saada vähennettyä. Pääministeri Paavo Lipponen oli Ahon kanssa monesta asiasta samaa mieltä, mutta hänen mielestään riittää kun hallitus jatkaa nykyisenkaltaista maltillista politiikkaa.

Oppositiojohtaja Aho kuvaili synkästi rakennetyöttömien osaa nyky-Suomessa. Eduskunta keskusteli tänään viimeisen työvuotensa tärkeimmistä asioista, ja pääroolin keskustelussa otti yllättäen törhistäytynyt Aho.

- Nyt on edessä tilanne, jossa kansainvälisen talouden kova veto ei enää meitä pelasta. Toimettomuus tai turvaaminen pelkästään nopean talouskasvun paluun odotteluun on todellinen uhka hyvinvointiyhteiskunnalle. Sillä tiellä ovat edessä uudet ja entistä hankalammat leikkauslistat joita valtiovarainministerio on jo julkisestikin heilutellut, keskustan puheenjohtaja Esko Aho sanoi eduskunnassa.

Haukuttuaan hallituksen toimettomuudesta, Aho tarjosi lääkkeeksi jälleen rakenteellisia uudistuksia.

- Verotusta, työnantajamaksuja sekä sosiaaliturvan rahioitusta korjaamalla työllisyyttä on mahdollista parantaa myös hitaan talouskasvun oloissa, Aho ehdotti.

Pääministeri Paavo Lipponen puolusti hallitusta, mutta oli Ahon kanssa harvinaisen samaa mieltä.

- Veronmaksajia pitäisi saada enemmän, töihin pitäisi saada suurempi osa työikäisestä ikäluokasta. Tässä meillä on yhteinen tavoite. Arviot maailmantaloudesta ja Suomen talouden tilanteesta ovat edustaja Ahon ja minun välilläni jokseenkin yhtäläisiä. Kysymys on siitä mitä johtopäätöksiä tehdään, Lipponen vastasi.

Ahon mielestä, taloustilanne pakottaa tekemään johtopäätökset nopeasti.

- Joten pääministeri Lipponen, esityksiä tänne ja nopeasti. Oppositio on valmis niitä käsittelemään, Aho vaati.

Suuri talous- ja työllisyyspoliittinen yhteisymmärrys jäi kuitenkin eduskunnassa löytymättä. Keskustelussa hallituspuolueidenkin rivit hajosivat pahasti . Parannuksia toivottiin kaikkeen mahdolliseen, eläkeläisistä lapsiperheisiin ja maatalouspolitiikasta kuntien tukemiseen.

(MTV3)

Valtiovarainministeri Sauli niinistö ihmettelee eduskunnan puheita valtion taloudesta. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kalliomäki leimasi Niinistön esittämät varoitukset budjettileikkauksista yksinäiseksi sadetanssiksi.

Niinistö vastaa Kalliomäen itsensä esittävän tuhlaajapokien go-go:ta. Niinistö ihmettelee myös pääministeri Lipposen esittämiä näkemyksiä.

(Kymmenen uutiset 12.02.2002)

Suomen Pankin pääjohtajan Matti Vanhalan mukaan on hyvin tärkeää, ettei valtion taloutta päästetä alijäämäiseksi. Turussa vieraillut Vanhala torjuu kuitenkin ajatuksen Suomen Pankin varantojen käyttämisestä valtion budjetin tasapainottamiseen.

(Kymmenen uutiset 12.02.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.