Mainos

Lipponen valittelee keskustan Emu-aikeita

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) arvosteli tänään keskustan aikeita tehdä ylimääräisessä puoluekokouksessaan päätös, jonka mukaan Suomen ei tulisi mennä ensimmäisten maiden joukossa talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen.

Lipposen mielestä keskusta on päättänyt hoitaa "omia sisäisiä asioitaan" eli olla ottamatta kantaa Emuun. Hän arveli suurimman oppositiopuolueen haluavan luovuttaa ratkaisun hallitukselle, jonka puolestaan pitäisi keskustan esityksen mukaan ottaa mallia Ruotsista.

-On kovin valitettavaa, että keskustan johto on tällaisen Eurooppa-vastaisen umpikujaliikkeen vallassa, Lipponen sanoi Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla. Lipponen ei halunnut lähteä arvuuttelemaan hallituspuolueisiin lukeutuvan vihreän liiton kantaa Emuun. Hän ei myöskään uskonut, että eduskunnassa oli kansallinen yksimielisyys tässä kysymyksessä täydellistä.

Emu-kysymyksessä tarvitaan skarppausta

Lipponen torjui odotetusti keskustan EU-parlamentaarikon Paavo Väyrysen näkemyksen siitä, että Emusta on vielä mahdollista erota seuraavalla vaalikaudella niin kauan kuin markka on käytössä kansallisena valuuttana.

Tällaiset ajatukset ovat Lipposen mielestä syntyneet "jonkun europarlamentaarikkoprofeetan päässä". Emuun ei hänen mukaansa mennä ja sieltä lähdetä ikäänkuin emme olisi tosissamme. Pääministeri kehotti poliitikkoja "skarppaamaan" Emu-kysymyksessä eikä lykkäämään kannanottoja ja vatimaan vielä selvityksiä periaatteellisen kannan muodostamiseksi.

Lipponen uskoi, että Suomen pyrky ensimmäisten maiden joukossa Emuun on jo tuonut maalle hyötyä alhaisina korkoina. Rahaliittoon ainakin toistaiseksi hyljeksien suhtautuvat Tanska, Ruotsi ja Britannia eivät muodosta mitään ryhmää, johon pitäisi pyrkiä.

Veroratkaisujen periaatteita ei myydä

Lipposelta kysyttiin myös arviota siitä, luovuttaako eduskunta etujärjestöille poliittista ja lainsäädäntövaltaa, kun tuloveroratkaisuja käsitellään tupo-pöydässä.

Lipponen vakuutti hallituksen linjanneen veroratkaisut siinä lausumassa, joka hyväksyttiin budjettiriihen yhteydessä. Periaatteet eivät ole kaupan, mutta mitoitus riippuu tuloratkaisusta. Hän asetti tavoitteeksi kahden prosentin tai sen alle menevän inflaation keskipitkällä aikavälillä.

Lipponen arveli lisäksi, ettei tuloverotuksen alentamista voida kovin pitkälle rahoittaa muuta verotusta kiristämällä. Paperiteollisuutta uhkaavista tukilakoista puhuttaessa Lipponen totesi, että Nokian tilanne on normaalin sovittelun piirissä. Hän toivoi sen tuottavan ratkaisuja.

Lipponen halusi lisäksi osapuolten kuuntelevan toisiaan ja mitoittavan toimensa sen mukaan, mistä todella on kysymys.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.