Mainos

Lipponen väittää Kalashnikovien olevan miinoja tappavampia

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) torjui taas tänään Suomen osallistumisen yksipuoliseen miinakieltoon. -Miksei vaadita Kalashnikovien kieltämistä? Ne tappavat koko ajan useampia ihmisiä - ja ovat tappaneet useampia, Lipponen sanoi uutistoimisto Reuterin haastattelussa.

Lipponen toisti, ettei Suomi aio liittyä Ottawan prosessiin, johon liittyvät maat sitoutuvat yksipuolisesti luopumaan jalkaväkimiinojen käytöstä. Yli sata maata osallistuu neuvotteluihin, joissa keskustellaan kansainvälisestä jalkaväkimiinakiellosta. Neuvottelut tähtäävät sopimuksen allekirjoittamiseen joulukuussa.
-Se on osa tavanomaista aseistariisuntaa. Emme me voi eristää yhtä aselajia, Lipponen sanoi Reuterille.

Suomi kannattaa miinakiellon ottamista esiin Geneven aseriisuntaneuvotteluissa. Tärkeimmät miinoja tuottavat maat eivät ole suostuneet mukaan Ottawan prosessiin. EU-maista kaikki paitsi Suomi ja Kreikka ovat mukana.

Haastattelussa Lipponen sanoo, että Suomen asema tekee muille Pohjoismaille helpommaksi luopua miinoistaan.
-Kuulin jonkun kysyvän: Haluavatko muut Pohjoismaat Suomen omaksi jalkaväkimiinakseen? Se on hyvin kätevää, Lipponen sanoi.

Yhdysvallat ilmoitti elokuussa liittyvänsä Ottawan prosessiin, mutta vaatii Korean niemimaan sulkemista sopimuksen ulkopuolelle. Lipponen sanoo Reuterille, että myös Suomi haluaa poikkeusaseman.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.