Mainos

Lipponen vaatii rakentamiseen avoimempaa kilpailua

Rakentamisen on Suomessa tultava entistä markkinaehtoisemmaksi, vaati pääministeri Paavo Lipponen (sd.) tänään. Hyvinkäällä Menestyvät rakentajat -konferenssissa puhunut Lipponen sanoi, ettei valtion tehtävä noususuhdanteessa ole ylläpitää asuinrakentamista, kuten laman aikana tapahtui.

-Lähtökohtana tulee olla, että markkinat toimivat rakentamisessa kuten muissakin elinkeinoissa lähinnä omillaan. Täten vältetään kilpailuvääristymiä, Lipponen sanoi.

Pääministeri patisti rakennusalaa pitämään hinta- ja kustannuskehityksen sellaisessa kurissa, että valtion ehdollinen 1,5 miljardin markan tuki asuntotuotannolle todella ohjautuu rakentamiseen.

Lipponen sanoi, ettei normaalitilanteessa ole suotavaa, että jopa puolet valtion osalainoittamasta asuntotuotannosta rakennettaisiin rakentajien omille tonteille ilman kilpailua, kuten lamavuosina tapahtui. Kilpailua pitäisi Lipposen mielestä lisätä sekä kuntien omissa että valtion tukemissa rakennushankkeissa.

Pääministeri totesi myös kaavoituksen olevan hidasta, usein laajojen valitusmahdollisuuksien takia. Hän moitti kaupunkiseudun kuntia siitä, etteivät ne laman aikana kartuttaneet kaavoitetun maan reserviä, joka olisi ollut nopeasti otettavissa käyttöön, kun kysyntä taas vilkastui.

Emu tuo rahamarkkinoille kilpailua

Myös talous- ja rahaliitto Emu vaikuttaa rakentamiseen. Rahamarkkinoiden kansainvälinen kilpailu kiristyy, mikä asuntolainamarkkinoille merkitsee nykyistä alempaa ja vakaampaa korkotasoa, sekä pitempiä laina-aikoja, Lipponen ennusti.
-Tällöin on syytä huolella keskustella valtion roolista asuntomarkkinoiden rahoittamisessa. Tarvitaan uusia perusteluita valtion laajamittaiselle osallistumiselle asuntotuotannon tukemiseen, kun olosuhteet rahoituksen saatavuuden ja hinnan osalta muuttuvat.

Entistä suurempi osa tuesta voitaisiin vastaisuudessa ohjata asumiseen eikä asuntojen tuotantoon, pääministeri kaavaili. Se ei poista valtiovallan vastuuta heikompiosaisten asunto-olojen järjestämisestä.
-Muutoksille tarvitaan riittävän pitkä siirtymäaika. On varmistettava, että vapaarahoitteiset asuntomarkkinat toimivat pitkällä aikavälillä.

Se merkitsee myös, ettei omistusasuntojen hankintaan suunnattujen valtion tukien ehtoihin voi tehdä suuria muutoksia, Lipponen totesi.

Laatua paremmaksi

Pääministeri arvosteli suomalaisen rakentamisen laatua, joka hänen mukaansa johtuu sekä suunnitteluvirheistä että piittaamattomuudesta. Työmoraali on jäänyt liian usein taka-alalle, tiukkojen kustannusvaateiden ja hintakilpailun paineessa. Myös pimeä työ haittaa rakentamisen julkista kuvaa.
-Mittavia summia voidaan säästää, kun vältytään tarpeettoman varhaisilta peruskorjauksilta.

Rakennusyrittäjien suunnitteilla oleva pätevyysluokitus on Lipposen mielestä askel, joka parantaa alan uskottavuutta. Hän kehotti myös rakennusteollisuutta uhraamaan enemmän voimavaroja tutkimus- ja kehitystyöhön.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.