Lipponen uskoo vielä tupo-sopuun

Pääministeri Paavo Lipponen pitää keskitetyn tulopoliittisen ratkaisun syntymistä mahdollisena siitä huolimatta, että huomenna kokoontuva SAK:n hallitus ei vielä saisi aikaan selvää päätöstä asiasta. Lipposen mukaan liittojen alakohtaisten ongelmien ratkaisuihin on vielä aikaa.

Paavo Lipponen

-Tässä vaiheessa ei minusta ole syytä julistaa huomisen jälkeenkään, onko tupo nyt sitten hajonnut tai koossa. Onhan tässä aikaa vielä myös liittokohtaisia ongelmia selvittää, Lipponen sanoi Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla tänään.

Mahdollisuus tupon kaatumiseen kasvoi viime viikolla, kun SAK:laiset Paperiliitto, Kemianliitto ja Sähköliitto ilmoittivat, että tähtäävät alakohtaisten ongelmiensa vuoksi liittokohtaiselle kierrokselle. Lipponen kuitenkin kehotti SAK:n hallitusta muotoilemaan kantansa niin, että sen pohjalta voidaan asiassa edetä.
-Tarvitaan selkeitä kannanottoja siitä, kannattaako yhteiseen pöytään istua.
Lipponen sanoi päättävänsä vasta SAK:n kokouksen jälkeen kutsuuko hän työmarkkinakeskusjärjestöjen johtajat luokseen ensi torstaina. Torstain tapaamisessa on tarkoitus selvittää, onko mahdollista aloittaa tupoon tähtäävät neuvottelut. Hän hoputti myös liittoja neuvottelemaan aktiivisemmin.
-Uskon että sille annettaisiin Suomen kansan keskuudessa arvoa. Enemmän kuin sille, että jökötetään nurkissa ja keskustellaan käräjillä.

Lipponen sanoi uskovansa, että järki voittaa tässäkin asiassa, ja että liitot tähtäävät mahdollisimman hyvään käteen jäävään tuloon. Hän perusteli tupoa sillä, että liittokohtainen ratkaisu voisi viedä hyvän talouskehityksen vikaraiteille ja johtaa palkansaajien eriarvoistumiseen.

Lipponen vastasi Hautalan Nato-väitteisiin

Lipponen torjui vihreän liiton presidenttiehdokkaan, europarlamentaarikko Heidi Hautalan eilen esittämät syytökset siitä, että hän olisi ujuttamassa Suomea sotilasliitto Naton jäseneksi.
-Hallituksen puolelta ei ole mitään uusia kannanottoja otettu. Toivoisin, että presidenttiehdokkaat kertoisivat itse mitä mieltä he ovat asiasta. Seuraan mielenkiinnolla keskustelua, Lipponen sanoi.
Hän korosti, että Suomen ulkopoliittinen johto ei aja Suomen Nato-jäsenyyttä. Lipposen mukaan Suomi pyrkii kehittämään eurooppalaista kriisinhallintajärjestelmää Kölnin huippukokouksessa kesäkuussa tehdyn päätöksen mukaisesti. Sen mukaan tarvitaan yhteistyötä Naton kanssa.
-Päätökset on tehtävä siinä järjestyksessä, että niillä on YK:n ja Etyj:n siunaus.

EU:n kriisihallinta tarkoittaa Lipposen mielestä sotilaallisesti sitä, että on olemassa jonkinlainen pieni esikuntarakenne, ja kukin jäsenmaa asettaa joukon käytettäväksi sellaisia tilanteita varten, joissa operaatioon päätetään lähteä. Joukkojen koosta sovitaan myöhemmin erikseen, ja niiden tehtävänä on Bosnian ja Kosovon kaltaiset kriisinhallintatoimet.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat