Mainos

Lipponen uskoo Balttien ja Venäjän suhteiden parantuneen

Pääministeri Paavo Lipposen mukaan Venäjän ja Baltian maiden suhteet ovat selvästi parantuneet. Lipponen tapasi maiden pääministerit tänään Itämeren maiden ministerikokouksessa.

Pääministeri Lipponen aisti pääministerikokouksen ilmapiirissä jännityksen lientymistä. Takana ovat EU:n ja Naton laajentumispäätökset, asetelma vakiintuu ja suhteiden parantaminen voi alkaa. -Uskon, että Baltian maiden ja Venäjän välisen suhteet nyt vähitellen paranevat, Lipponen sanoi.

Yksi merkki siitä on Lipposen mukaan se, että Viron pääministeri Mart Siimann sai Venäjän pääministeriltä Viktor Tshernomyrdiltä kutsun vierailla Moskovassa. -Baltian mailla on tahtoa parantaa suhteita Venäjään, ja se on molemminpuolista, Lipponen tulkitsi. Hän korosti, että tilanteen vakiintuminen ja suhteiden parantuminen ovat tärkeää myös Suomen kannalta. Hän oli tyytyväinen myös siihen, miten Suomen aloite ns. pohjoisen ulottuvuuden ottamisesta osaksi EU:n politiikkaa otettiin vasta tällä foorumilla.

Kokouksessa pantiin merkille pääministeri Tshernomyrdinin yhteistyötä korostava puheenvuoro. Hän sanoi, että turvallisuutta ei pitäisi määritellä sotilaallisten prioriteettien mukaan, vaan yhteistyön tarpeiden seurauksena. Presidentti Boris Jeltsinin Baltian maille tarjoamat turvallisuustakuut Tshernomyrdin mainitsi vain lyhyesti. Baltian maihin liittyvään Yhdysvaltojen tuoreeseen sopimukseen hän ei erään paikalla olleen mukaan puuttunut sanallakaan. Sen sijaan Tshernomyrdin toivoi, että Venäjän ja muiden entisten IVY-maiden taloudelliset edut otetaan huomioon EU:n laajentumisen yhteydessä.

EU:n komission puheenjohtaja Jacques Santer teki parhaansa hälventääkseen venäläisten epäilyjä. Hän korosti voimakkaasti EU:n ja Venäjän suhteita, joille aletaan hakea konkreettista sisältöä ensi viikon yhteiskokouksessa.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.