Mainos

Lipponen: USA kiinnostunut balttien EU-jäsenyydestä

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) arvioi Yhdysvaltain olevan tiiviisti mukana Itämeren ympäristön turvallisuuden vahvistamisessa. Sekä Suomi että Ruotsi haluavat yhdessä pitää huolta siitä, että myös Baltian maiden etu otetaan huomioon tässä yhteydessä.

Lipponen selosti tänään SDP:n eduskuntaryhmän johdolle Ruotsin pääministerin Göran Perssonin kanssa edellisenä päivänä käymiään keskusteluja. Persson kävi Suomessa pikavierailulla heti sen jälkeen kun hän oli tavannut Washingtonissa Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin.

Lipposen mukaan Baltian maiden pitää saada tasavertainen mahdollisuus päästä Euroopan unionin jäseniksi.
-Tämä kiinnostaa myös Yhdysvaltoja. Siellä nähdään Itämeren turvallisuus ja Baltian maiden asema laajemmalta kannalta. Kysymys ei ole pelkästään Nato-jäsenyydestä, vaan alueen vakautta voidaan vahvistaa monella tavalla, Lipponen korosti. EU-jäsenyys olisi sellainen muutos, joka Lipposen näkemyksen mukaan todella vahvistaisi Baltian maiden asemaa.

Itämeren yhteistyössä on kysymys myös mm. investoinneista ympäristöön ja energiahuoltoon. Amerikkalaisen pääoman saaminen näihin hankkeisiin on erittäin tärkeää. Lipponen sanoi Suomen olleen yhteydessä amerikkalaisiin tahoihin myös Pietarin ja lähialuehankkeiden tiimoilta. Baltian maiden Nato-jäsenyys ei ole Suomen tai Ruotsin asia sillä tavoin, että nämä maat voisivat vaikuttaa ratkaisuihin.

Lipposen mukaan meidän on syytä keskittyä siihen, mihin voimme vaikuttaa. Sellainen asia on Baltian maiden saaminen tasavertaiseen asemaan kaikkien muiden EU:n jäsenyyttä hakeneiden maiden joukossa. Sen lisäksi niitä voidaan tukea laajalla yhteistyöllä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.