Mainos

Lipponen tyytyväinen hallitusyhteistyöhön

Pääministeri Paavo Lipposen mielestä on hyvä, jos suurten puolueiden välillä päästään mahdollisimman asialliseen keskusteluun ja että on olemassa erilaisia hallitusyhteistyön vaihtoehtoja. Sosiaalidemokraattien puolesta hän voi kuitenkin sanoa, että nykyinen hallitusyhteistyö on toiminut hyvin. Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla tänään käsiteltiin mm. ensi kevään vaalien jälkeistä hallitusyhteistyötä. Lipponen esitteli näkymiä hyvin varovaiseen sävyyn. Hän korosti, että vaalit ovat ratkaisevat. Niiden jälkeen lähdetään neuvottelemaan, ketkä kykenevät sopimaan yhteisestä ohjelmasta.

Verotus on joka tapauksessa seuraavankin hallituksen keskeistä työsarkaa. Energia- ja ympäristöverotuksen alalla tulisi Lipposen mielestä päästä eteenpäin eurooppalaisessa verotuksen yhtenäistämisessä. Tämä merkitsi siten, että esimerkiksi tietyt ympäristöverotuksen minimit ja verotuksen tasot olisivat sovittuina.

Samanlaista eurooppalaista mallia Lipponen esitti keskusteluun pääomaverotuksen mahdollisesta kiristämisestä. Hänen mielestään olisi katsottava, mitä tapahtuu Euroopassa. Tällaisia ratkaisuja olisi hänen mielestään tehtävä yhteistyössä, jotta muodostuisi eurooppalainen verokanta, kun ollaan samoilla markkinoilla. Selvää on hänen mielestään, että tuloverotuksen laskemistiellä on jatkettava. Kuinka paljon veroja voidaan vuosittain laskea, riippuu mm. suhdannetilanteesta.

Lipponen toppuutteli jälleen liian aikaista vaalikampanjointia. Hänen mielestään ei ole mielekästä, että varsinainen vaalikampanjointi venyisi yli puolentoista-kahden kuukauden mittaiseksi; siinä väsyvät sekä ehdokkaat että kansalaiset.
-Täytyy ottaa huomioon myös se, että on tehtävä työ hallituksessa ja eduskunnassa, hän muistutti.

Työttömiä ei juoksuteta

Viime päivinä julkisuudessa on paljon puhuttu budjettineuvotteluissa sovitusta työttömien haastattelujen lisäämisestä. Lipponen muistutti, että kyse olisi keskimäärin kerran kuukaudessa tapahtuvasta haastattelusta. Haastattelujen tiheys ja luonne lähtisivät asiakkaan tarpeista. Tarkoitus ei siis ole juoksuttaa ihmisiä.

Taustalla on hänen mukaansa se, että tarjotaan aiempaa parempia palveluja työnhakuun.
-Tämä on aktiivista työllistämispolitiikkaa. Paljon puhutusta eduskunnan lisärakennushankkeesta Lipponen korosti, etä kyse on eduskunnan asiasta. Pääministerinä hän ei halua neuvoa eduskuntaa.
-Eduskunnan asia on, missä määrin se ottaa huomioon julkisen keskustelun, hän huomautti.

Tuore isä kiitteli neuvolajärjestelmää

Haastattelutunnin odotetuin aihe oli luonnollisesti Lipposen tuore isyys. Lipponen kiitteli kovasti onnittelijoita, ja erityisen kiitoksen sai suomalainen neuvola- ja lastenhoitojärjestelmä.
-Olemme hyvissä käsissä, hän tiivisti.

Lipponen toivoi, että isät menisivät synnytykseen mukaan. Hän luonnehti synnytystä mitä luonnollisimmaksi tapahtumaksi. Hän kehui myös isyyslomajärjestelmää niin hyväksi, ettei pääministerinkään pidä siitä kieltäytyä. Lipposen isyysloma alkaa heti, kun vauva ja äiti tulevat kotiin. Ruotsin mallin mukaiselle pakolliselle isyyslomalle hän ei kuitenkaan tunnu lämpenevän. Asiasta on hänen mielestään kuitenkin syytä keskustella.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.