Mainos

Lipponen: Työttömyys on puolitettu

Pääministeri Paavo Lipponen harmittelee, että työttömyyslukuihin lisätään myös päätoimiset opiskelijat. Lipposen mielestä todellinen työttömyys on puolitettu vuodesta 1995, jos tilastoja luetaan oikein. Pääministerin väitteet perustuvat väärinkäsitykseen, sanotaan puolestaan Tilastokeskuksesta.

Tampere

Valhe, emävalhe ja tilasto. Pääministeri Paavo Lipponen ei ole ensimmäistä kertaa napit vastakkain tilastokeskuksen kanssa.

Vuonna 1995 annettu työttömyyden puolittamislupaus on pääministerille kipeä paikka. Lipposen lähtökohta oli yli 16 prosentin työttömyys, joka viime vuoden loppuun mennessä jämähti yhdeksään prosenttiin.

Nyt Lipponen väittää, ettei tilasto ole vertailukelpoinen, koska Suomessa on mukana myös opiskelijat.
Opiskelijakorjattu luku olisi 7,4 ja työttömyys siis puolittunut.

Lipponen sanoo, että tilanne on hämmentävä, vähän niin kuin pelaajalla joka maaliin tähdättyään huomaa maalitolppien siirtyneen:

- Työttömyyshän ei häviä yhtään mihinkään tilastoimalla. Tilastot ovat sopimuksia ja se työttömyysluku, jota olen tänään käyttänyt on Tilastokeskuksen luku. Tilastokeskus toimii Euroopan unionissa ainoana niin kuin pitää toimia. Ongelma on siinä että muut eivät tee näin. Tämä vaatii tietysti vähän älyllistä voimistelua myöskin toimittajilta.

Lipponen on noukkinut tilastoideansa Sailaksen työllisyysraportista.

Tilastokeskuksessa ollaan asiasta varpaillaan. Se käy kuitenkin selväksi, että Sailaksen raportti ja Lipposen väitteet perustuvat väärinkäsitykseen.

Suomen työttömyystilasto on täysin vertailukelpoinen EU-maiden kanssa. Etenkin työttömyystilastot ovat hyvin harmonisoituja.

Lipponen kysyy, miksei Suomessa haluta käyttää työministeriön tilastoja, joissa työttömyydestä on sentään laskeva luku.

Tilastosotku on taas valmis.

Vaikea sanoa, missä on sylttytehdas, mutta Tilastokeskuksen ja valtioneuvoston linnan välillä käytiin tänään kuuma viestinvaihto.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 27.01.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.