Lipponen: Työllisyyden parantaminen päätehtävä

Puolueiden puheenjohtajat sopivat viime yöhön jatkuneissa hallitusohjelmaneuvotteluissa muun muassa, että pääomaveroprosentti nousee yhden prosentin 29 prosenttiin, pieni- ja keskituloisten verotus kevenee ja eläkeläisten sairasvakuutusmaksu alenee. Päätehtävänään Lipposen viiden puolueen hallitus pitää työllisyyden parantamista.

Lipposen mukaan uusi hallitus tähtää siihen, että "tämän vaalikauden lopulla täystyöllisyys voisi olla näköpiirissä". Lipposen ensimmäisen hallituksen ohjelmasta poiketen uusi ei sisällä leikkauslistoja valtion menojen säästämiseksi. Lipponen korosti kuitenkin säästäväisyyden jatkamista kaikessa. Hallituksen tähtäimessä on myös uuden "kilpailukykyä ja palkansaajien tulokehitystä tukevan tuloratkaisun" saaminen ensi vuodenvaihteessa.

SDP:n, kokoomuksen, vasemmistoliiton, RKP:n ja vihreiden sopimassa uudessa hallitusohjelmassa vannotaan tiukan budjettipolitiikan nimeen. Tuloveroa kevennetään samaan tahtiin kuin edelliselläkin vaalikaudella ja pääomavero nostetaan 29 prosenttiin entisestä 28 prosentista. Pääomaveron kiristys miellyttää varsinkin vasemmistoa, joka tavoitteli prosentin nostamista 30:een. Kokoomuskin joutui peräytymään tavoitteestaan pitää prosentti entisenä.

Valtiontalouteen tavoitellaan rakenteellista ylijäämää ja valtion velka pyritään vaalikauden päättyessä painamaan alle 50 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Valtion omaisuuden myyntitulot käytetään ensisijaisesti juuri velan maksuun. Valtion menot aiotaan pitää reaalisesti koko vaalikauden ajan vuoden 1999 budjetin tasolla. Hallitusohjelmassa on erikseen mainittu toimenpiteitä, joihin osoitetaan lisärahoitusta.

Tuloveron ja sosiaalivakuutusmaksujen 10-11 miljardin markan alennukset aiotaan rahoittaa työllisyyden parantumisen kautta ja lykkäämällä EU-jäsenyyden aiheuttamat valmisteverojen alennukset aikataulujen takarajoille. Verokevennykset edellyttävät talouskasvun jatkumista vahvana, maltillisia tulopoliittisia ratkaisuja ja verorakenteen kehittämistä.

Eläkkeisiin hieman lisää

Lipponen kakkosen ohjelma on pidempi ja perusteellisempi kuin Lipponen ykkösen. Siihen on kirjattu paljon periaatteita ja selvityshankkeita, mutta vähemmän käytännön toimenpiteitä. Täyteen kansaneläkkeeseen tulee 50 markan korotus kuukaudessa vuoden 2002 alussa. Hallitusohjelma lupaa eläkeläisille lisäksi normaalit indeksitarkistukset. Eläkekorotuksen lisäksi rahaa ohjataan työmarkkinatukeen, jonka puolison tuloihin liittyvää tarveharkintaa lievennetään 15 prosenttiyksikköä.

Veronkevennysten ja tulonsiirtojen kasvattamisen vastapainona kuntien palveluistaan perimiä maksuja korotetaan. Näin paikataan kuntien taloutta. Uusi hallitus aikoo selvittää edellytykset oppivelvollisuusiän alentamiseen vuodesta 2003 alkaen. Koulu siis alkaisi kuusivuotiaana ja päättyisi myös vuotta nykyistä aiemmin, koska peruskoulu aiotaan säilyttää yhdeksänvuotisena. Hallitusohjelman mukaan perusopetusta edeltäisi ilmainen esiopetus. Uudistus tulee voimaan vaiheittain ensi vuoden elokuusta alkaen. Kaikkien kuusivuotiaiden on päästävä esiopetukseen syksyllä 2001.

Ydinvoima mainitaan

Hallitus ei sitoudu ydinvoiman lisärakentamiseen, mikä oli vihreille kynnyskysymys, mutta itse sana ydinvoima mainitaan ohjelmassa. Hallitus ei sulje mitään teknisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoista ja ympäristötavoitteita tukevaa tuotantomuotoa pois energiantuotannossa.

Hallitusohjelmassa todetaan, että sähkön tuotannon kokonaisuutta koskeva päätös tehdään osana energiatalous- ja ympäristöpoliittista kokonaisratkaisua. Tuo ratkaisu tehdään, kun hallituksella on käytettävissä tarvittavat selvitykset ja arvioitavanaan mahdollinen ydinvoiman rakentamista koskeva periaatepäätöshakemus. Edellisen hallituksen ohjelmassa ydinvoimasta ei puhuttu sanaakaan.

Uskottava puolustuskyky

Hallitusohjelma määrittelee Suomen turvallisuuspolitiikan uusin sanankääntein. Nyt sen perustana on hallitusohjelman mukaan uskottava puolustuskyky. Määritelmä on muuttunut edellisen hallituksen ohjelmasta, jossa puhuttiin itsenäisen puolustuksen ylläpitämisestä.

Edellisen ohjelman tapaan uudessa hallitusohjelmassa todetaan, että vallitsevissa oloissa Suomi edistää vakaata kehitystä Pohjois-Euroopassa parhaiten sotilaallisesti liittoutumattomana. Hallitus lupaa käyttöön myös välineitä, sillä puolustusvoimien mahdollisuuksia osallistua kansainvälisiin rauhanturvaamis- ja kriisinhallintatehtäviin edistetään.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat