Mainos

Lipponen: Turkilla paljon tehtävää

Pääministeri Paavo Lipponen on erittäin tyytyväinen Helsingissä tänään päättyneen EU:n huippukokouksen antiin. Hän korosti kokouksen päätöstiedotustilaisuudessa, että kokouksessa saavutettiin lähes kaikki asetetut tavoitteet. Lipponen korosti, että kohokohta saavutettiin itse asiassa vasta varsinaisen kokouksen jälkeen. Tällä hän viittasi lauantaiseen lounaaseen, jossa mukana olivat kaikkien jäsenehdokkaiden korkeat edustajat.

Lipponen sanoi MTV3:n Seitsemän uutisten haastattelussa, että Turkissa pitää vielä tapahtua paljon ennen kuin se hyväksytään EU:n jäseneksi.
- Turkin uudistustie on vasta avattu. Ihmisoikeuksissa on paljon tekemistä ja suhteet naapureihin on saatava parempaan kuntoon, Lipponen sanoi. Hänen mielestään Kreikka antoi tärkeän panoksen Turkin saamiseksi mukaan.

Lipponen ei myöntänyt pohjoisen ulottuvuuden jääneen huippukokouksessa vähemmälle huomiolle.
- Saaavutimme täsmälleen sen mihin pyrimme. Tavoitteena oli saada päätös toimintaohjelman tekemisestä. Pohjoinen ulottuvuus etenee aivan suunnitelmien mukaan.

EU:n huippukokous päätti, että jäsenyysneuvottelut aloitetaan kuuden uuden maan kanssa. Vielä merkittävämpi ja jopa yllättävämpi päätös oli, että Turkista tulee EU:n jäsenehdokas. Lipponen myönsi, että tietysti olisi voitu tehdä enemmänkin. Tässä yhteydessä hän muistutti, että veropaketti jäi ratkaisematta. Lipposen aurinkoinen ilme kuitenkin paljasti, ettei tästä pettymyksestä ollut väliä.

Kaikkinensa hän näytti hyrisevän tyytyväisyyttä. Lipponen luonnehti kokousta "historialliseksi" istunnoksi. Hän kertoi sanoneensa lounaspöydässäkin, että koolla oli eurooppalainen perhe, ja siihen hän luki mukaan myös Turkin. Toki hän muistutti, että paljon on ongelmia vielä ratkaistavina. Lipponen kiitti kaikkia puheenjohtajuuden järjestelyissä mukana olleita. Erityisesti hän kiitti komission puheenjohtajaa Romano Prodia "uudesta hengestä". Lämpimät kiitokset saivat myös presidentti Martti Ahtisaari ja ulkoministeri Tarja Halonen. Kiitokset sai myös jopa media.

Prodi kiitteli Suomen puheenjohtajuutta fantastiseksi työksi: Suomi on tehnyt kovaa työtä. Hänen mielestään tämä kokous kyllä muistetaan. Hänen mielestään Euroopan historiassa avattiin uusi sivu. Huippukokouksen aikataulu venyi tänäänkin. Keskustelua riitti niin, että päätöstiedotustilaisuus alkoi vasta tunnin suunniteltua myöhemmin.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.