Mainos

Lipponen: Tupoa ei saa vahingoittaa

Pääministeri Paavo Lipponen varoittelee vahingoittamasta hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteistyötä, mikä voisi hankaloittaa maltillisen tuloratkaisun aikaansaamista.

Lipponen

Lipponen sanoi tänään Varkaudessa, että asioita pitää panna nyt tärkeysjärjestykseen ja turvata se hyvä henki, joka on vallinnut toisaalta hallituksen ja toisaalta työmarkkinajärjestöjen kesken. Lipposen mielestä hallituksen on kyettävä antamaan "rakentava panoksensa", kun työmarkkinajärjestötkin kykenevät keskenään hyvään yhteistyöhön.

-Silloin on oltava valmiita myös tinkimään vähän opillisuudesta erilaisissa asioissa puolin ja toisin. Palkansaajapuolen sietokykyä on viime päivinä koetellut valtiovarainministeri Sauli Niinistö, joka haluaisi parantaa työvoiman saatavuutta mm. puuttumalla ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Niinistön ehdotus puhutti myös Varkauteen kokoontuneita SDP:n ministereitä ja eduskuntaryhmän johtoa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kalliomäki sanoi, että työttömyysturvan leikkaaminen ei ole oikea lääke työvoiman saannin ongelmiin. Kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa ei Niinistöä tai kokoomusta mainittu nimeltä kuin kysymyksissä, mutta epäselväksi ei juuri jäänyt, minne varoituksen sanat oli tarkoitettu.

-Kaikki sellaiset toimintatavat ja puheet, jotka voisivat rasittaa kolmikantayhteistyötä tarpeettomasti, ovat meidän mielestämme huonoja valintoja. Sekä poliittisen puolen että muitten osapuolten on syytä katsoa toimintaansa tästä näkökulmasta, Kalliomäki sanoi heti avauspuheenvuorossaan.

Lipposen mielestä veronalennusten jatkeeksi tarvitaan maltillinen tuloratkaisu ja siitä kaikkien on nyt syytä kantaa huolta. Hän huomautti, että myös neuvoja jäsenmailleen jakava OECD-järjestö on halunnut kytkeä veronalennukset myöhemmin tehtäviin tuloratkaisuihin.

-Näitä suosituksia yleensä valtiovarainministeriö on tukenut, Lipponen heitti. Pääministeri oli haluton kommentoimaan tarkemmin Niinistön huomiota herättäneitä ehdotuksia.

-Ne ovat senkaltaisia kuin valtiovarainministerin tehtäviin kuuluu esittää, ne eivät ole ratkaisevia työllisyyden kannalta. On suhtauduttava avoimella mielellä, ja valtiovarainministerin pitää olla valmis ottamaan vastaan kritiikkiä.

Verotuksen päälinjasta yhteisymmärrys


Pääministeri Lipponen selvitti myös, kuinka sitovasti hallitusryhmät ovat hyväksyneet Niinistön esittelemän veromallin. Lipposen mukaan hallitusryhmien puheenjohtajat olivat yhtä mieltä päälinjasta eli mitoituksesta ja veronalennusten painottumisesta ansiotuloihin.

-Kun saadaan lisälaskelmia, on katsottava tarkemmin, miten esitys kohdentuu eri tuloluokkiin.

Lipposen mukaan eläkeläisille tulossa oleva 0,3 prosenttiyksikön alennus korotettuun sairausvakuutusmaksuun näyttää auttavan siihen, että eläkeläisten verotus ei kiristy verrattuna palkansaajiin.
SDP:n eduskuntaryhmän työvaliokunnan jäseniä oli huolestuttanut erityisesti kuntien asema. Kalliomäki korostikin, että kunnille verotuksen keventämisestä mahdollisesti tulevia menetyksiä on pyrittävä kompensoimaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.