Mainos

Lipponen: Tupo-sovun avuksi työllisyyspaketti

Pääministeri Paavo Lipponen pitää tupo-sopimusta tällä kertaa erittäin tärkeänä maailman talouden epävarmuuden ja työttömyyden vuoksi. Tuloneuvottelut polkaistiin virallisesti käyntiin aamupäivällä, kun pääministeri tapasi järjestöjen edustajia. Myös työmarkkinajohtajat nostavat työllisyyden ykköstavoitteeksi - muutoin osapuolten riitahaarukka mm. palkankorotuksista on suuri.

Ihalainen, Lauri

Pääministeri lupaa avittaa tupo-sopua työllisyyspaketilla, mahdollisilla telakkateollisuuden tuilla ja veronkevennyksillä. Tosin veronkevennysvara on pienempi kuin aikaisemmin.

-Olen korostanut järjestöille että tärkeät tavoitteet kilpailukyky, ostovoiman kohtuullisen kehityksen turvaaminen ja työllisyys täytyy voida sovittaa tähän sillä tavalla että työllisyydellä on tässä pääpaino, Lipponen sanoo.

Myös järjestöjohtajat nostavat työllisyyden ykköstavoitteekseen. Palkankorotuksista ja työelämän uudistuksista osapuolet taas mittelevät voimiaan vielä moneen kertaan.

-Nyt ollaan poikkeuksellisen kaukana molemmissa kohdin tavoitteiden kannalta, SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (kuvassa) sanoo.

Tulosopuun pyritään marraskuun loppuun mennessä. Aikataulu on tiukka - mutta palvelutyönantajien mielestä siitä on pidettävä kiinni.

-Tilanteessa jossa vaalit lähestyvät ja eräänlainen huutokauppapeli alkaa, saadaan yksi talouden nappula pois vaalitaistelusta, Palvelutyönantajien toimitusjohtaja Arto Ojala sanoo.

SAK:n Ihalaisen lääke taloussynkkyyteen on kolminainen: tupo, hallituksen tuhti työllisyyspaketti sekä työnantajien maltti.

-Vetoan työnantajiin että irtisanomiskynnys pysyy korkeana, jotta tulee viesti että kaikki osapuolet ovat tosissaan tämän työllisyyden hoidon kanssa.

Julkisen puolen palkkaongelmat tuovat lisäjännitteen neuvotteluihin. Kuntatyönantaja haluaa kuitenkin ensin maltti-tupon - ennen kuin julkisen puolen erillisestä useampivuotisesta palkkaohjelmasta voidaan ryhtyä neuvottelemaan.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.10.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.