Lipponen: Tupakkatuotteiden myynnin lopettaminen harkintaan

Paavo Lipposen mukaan tupakan myynnin lopettamista kokonaan voisi harkita. Hän pitäisi päätöstä selkeänä viestinä nuorisolle olemaan aloittamatta tupakointia.

Eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen (sd.) mukaan tupakkatuotteiden myynnin lopettamista voitaisiin harkita. Hän muistutti, että Suomi oli tupakkapolitiikan eturintama vuonna 1976, kun Euroopan edistyksellisin ja tiukin tupakkalaki hyväksyttiin. Tänä merkkivuotena on hänestä mietittävä, mitä tehdä seuraavaksi.

- Olemmeko tulleet vaiheeseen, jossa tupakkapolitiikan seuraava vaihe on enää vain päättää tupakkatuotteiden myynnin lopettamisesta kokonaan, kysyi puhemies Lipponen valtakunnallisilla Tupakka- ja terveyspäivillä tänään Lahdessa.

- Jos valtioneuvosto tekisi asiasta periaatepäätöksen, että tupakan myynti lopetetaan Suomessa esimerkiksi vuonna 2040, se määräisi selkeästi tupakkapolitiikkamme suunnan. Päätös olisi myös selkeä viesti suomalaisille nuorille ja rohkaisisi heitä olemaan aloittamatta tupakointia, totesi Lipponen.

Hän kiinnitti huomiota myös tupakan myynnin rajoituksiin.

- Myynti on lain mukaan kielletty alle 18-vuotiaille, mutta myynnin rajoitukset eivät nykymuodossa toimi. Alaikäiselle myynnistä ei käytännössä rangaista ja tupakan välittämistä ei ole lailla kielletty. Myyntioikeudet tulisi ottaa erityiseen tarkasteluun, sillä useat Euroopan maat rajoittavat tupakan myyntioikeuksia tiukemmin kuin Suomi, sanoi Lipponen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat