Mainos

Lipponen tukee Halosta: Kiina edistynyt ihmisoikeusasioissa

Pääministeri Paavo Lipponen ilmaisi tänään tukensa presidentti Tarja Halosen käsitykselle, että Kiinassa on edistytty ihmisoikeusasioissa.

Lipponen viittasi eduskunnan kyselytunnilla erityisesti suomalaisten kokemuksiin yhteistyöstä Kiinan oikeuslaitoksen kehittämisessä. -Tämä yhteistyö on sujunut hyvin, ja senkin perusteella voidaan kyllä sanoa, että Kiinassa on merkittävästi edistytty ihmisoikeusasioissa, Lipponen sanoi.

Asian esille nostanut vihreiden Tuija Brax oli aivan toista mieltä. Braxin mielestä presidentin kannanotto on käsittämätön tai ainakin huonosti perusteltu, sillä ihmisoikeusjärjestö Amnestyn ja monien muiden puolueettomien tarkkailijoiden mukaan Kiinan ihmisoikeustilanne on päinvastoin pahentunut.

Pääministeri Lipponen vastasi, että valtiovierailun keskusteluissa Suomen puolelta otettiin esille myös ihmisoikeusasiat ja Kiinassa esiintyvät ongelmat. -Hallitus ei ole antanut mitään päästötodistusta Kiinalle. On annettu tunnustusta, kun on tapahtunut minun mielestäni myös yleistä edistystä, mutta on myös otettu esille kipeät asiat.

Kimmo Kiljunen (sd.) myötäili pääministeriä, että ainakin eräillä osa-alueilla on tapahtunut vahvaa edistystä. Esimerkkinä hän tarjosi kansainvälisen työjärjestön ILO:n johdolta saatua tietoa lapsi- ja pakkotyövoiman käyttöön liittyvissä asioissa. Saman tiedon saanut Brax vastasi, että Kiina on vain osoittanut keskusteluvalmiutta, mutta mitään todisteita muutoksista ei vielä ole saatu.

Suomen ja Kiinan oikeusviranomaisten yhteistyötä tunteva oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) arvioi, että tietyt ihmisoikeudet kuten elinkeinovapaudet ja kansalaisten mahdollisuus ilmaista mielipiteitään ovat kohentuneet, "mutta joillakin sektoreilla on lievää takapakkia".

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 28.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.