Lipponen torjuu ydinvoimaäänestyksen

Pääministeri Paavo Lipponen pitää ydinvoimakansanäänestystä tarpeettomana. Lipposen mielestä päätösvalta viidennen reaktorin rakentamisesta tulee jättää eduskunnalle.

Lipponen


Pääministeri Paavo Lipponen toivoo ydinvoimakeskusteluun malttia. Pääministeri suuntaa sanansa erityisesti vihreille, joille ydinvoiman rakentaminen on hallituskysymys. Vihreän liiton puheenjohtaja Satu Hassi on sanonut puolueen jättävän hallituksen, jos se tukee viidennen ydinvoimalan rakentamista.

Radio Suomen haastattelutunnilla Lipponen muistutti, että ydinvoiman alasajo lisäisi fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Ydinvoimaa tulisi Lipposen mukaan käsitellä myös eduskunnassa. Hallitus puolestaan tarttuu aiheeseen aikaisintaan ensi kesänä.

Pääministeri Lipponen ei usko tulopoliittisen kokonaisratkaisun kiihdyttävän inflaatiota korkeana pidetyn palkankorotusten tason vuoksi.

Vaikka öljyn hinta ja euroalueen korkotason nousu ovat jatkuneet, edellytykset pitää kotimaan inflaatio kurissa ovat pääministeri Paavo Lipposen mukaan yhä hyvät.

-Tällä tulosopimuksella voidaan siihen kyllä päästä, Lipponen arvioi Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla tänään. Etenkin työnantajajärjestöissä arvioitiin jo 1,8 prosentin palkankorotusten aiheuttavan Emu-alueelle liian suuria kustannuspaineita. Nyt ensi vuoden palkankorostustasoksi on tulossa 3,1 prosenttia.

-Hyvin yleinen asiantuntija-arvio on se, että sopimuksen indeksiehto tuskin tulee laukeamaan, Lipponen sanoi. Hän viittasi arvioihin, joiden mukaan myös öljyn hinta maailmalla laskee. Samoin on nähtävissä merkkejä euroalueen inflaation alenemisesta. Lipposen mielestä euron heikkoutta on ongelmana ylipäätään liioiteltu.

Ydinvoimakysymys hoidettava maltilla

Uuden ydinvoimalan rakentaminen tulisi Lipposen mielestä käsitellä rauhallisesti ilman hätiköityjä päätöksiä.

-Minusta olisi hyvä jos keskustelu pidettäisiin asiallisella perusteilla eikä lähdettäisi pelkkien mielikuvien perustella lyömään kantoja kiinni. Hän toivoi, että turhat uhkailut hallitusyhteistyön suhteen jätettäisiin pois. Vihreän liiton puheenjohtaja Satu Hassi on sanonut puolueensa lähtevän hallituksesta mikäli se tekee ydinvoiman rakentamista kannattavan päätöksen.

Lipponen sanoi uskovansa, että hallituspuolueilla on luja tahto jatkaa, sillä eduskuntavaaleihin on paljon aikaa ja on mahdollisuus tehdä vielä paljon monessa asiassa. Yhden asian perusteella ei hallituksesta kannattaisi lähteä.

-Nimittäin usein on käynyt niin, että kun lähtee ovet paukkuen, niin sitten se takaisin tuleminen on vaikeata. Energiapolitiikan suhteen kannattaa Lipposen mukaan katsoa muita maita. Kun ydinvoimaa ajetaan alas esimerkiksi Saksassa, se johtaa fossiilisten polttoaineiden entistä voimaperäisempään käyttöön.

-Eikö voitaisi järjestää yhtä hyvin kansanäänestystä siitä, jatketaanko tätä fossiilisten polttoaineiden käyttöä, Lipponen ehdotti. Asia tulisi hänen mukaansa kuitenkin käsitellä eduskunnassa.

-Kansanedustajankin vastuulle pitäisi jotakin panna. Ydinvoimakysymys on Lipposen mukaan tulossa hallitukseen aikaisintaan ensi kesäkuussa.

Ei näkemyseroja Tuomiojan kanssa

Lipponen ei pitänyt ongelmana EU:n perussopimusta koskevia näkemyseroja ulkoministeri Erkki Tuomiojan Pariisissa pitämän puheen kanssa. Hän sanoi, ettei ole Tuomiojan kanssa eri mieltä EU:n kehittämisestä.

-Olen kyllä tutustunut Tuomiojan puheeseen ja on jossakin määrin vaikea löytää jotain sellaista josta olisi eri mieltä, Lipponen sanoi. Hän sanoi tarkoittaneensa EU:n aseman perustuvan siihen, että siitä tulee joka tapauksessa kauppapoliittinen supervalta.

Lipponen korosti Brüggessä esittämiensä, EU:n kehittämistä koskevien ajatusten tähtäävän etenkin demokraattisempaan hallintoon nykyisen byrokraattisen ylhäältä lähtevä hallinnon sijaan.

-Haluaisin valmistelua joka poikkeaisi aikaisemmasta. Sen sijaan, että valittaisiin "joku viisaiden miesten ryhmä", tulisi jatkossa saada aikaan laajempaa keskustelua. EU:n perussopimusta tulisi uudistaa ja selkiyttää siten, että mm. kansalaisten perusoikeudet ja osallistumismahdollisuudet paranisivat. Lipponen korosti, että tarkoitus ei ole tehdä unionista liittovaltiota. Tätä pohdittaisiin vasta laajan keskustelun jälkeen.

Lipponen kommentoi myös kiistelyä, jota on käyty siitä, kuinka SDP oli valmis tukemaan Ahtisaarta jatkamaan presidenttinä. Hän sanoi ihmettelevänsä miksi "toisen, kolmannen tai neljännen käden tietojen perustella on lähdetty arvuutteleman mitä mieltä minä olen näistä tapahtumista".

Lipponen korosti toimineensa puolueen puheenjohtajana siten, että toisaalta tuli ottaa huomioon istuvan presidentin näkemykset ja toisaalta se, että toimitaan puolueen sääntöjen mukaan.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat