Mainos

Lipponen toivoo keskustan jo hyväksyvän vaalituloksen

Pääministeri Paavo Lipponen arvostelee keskustaa siitä, että puolue ei näytä vieläkään hyväksyneen presidentinvaalien tulosta. Hänen mukaansa "maata käännetään ylösalaisin", kun syyllisiä haetaan mm. kokoomuksen suunnasta.

Tampere

-Mitä järkeä on hävinneen osapuolen lähteä hakemaan syyllisiä jostakin muualta kuin omasta keskuudesta ja miksi ylipäätään haetaan syyllisiä, kun on äänestetty ja tulos on selvä. Toivottavasti nyt siihen mennessä kun uusi presidentti astuu virkaan, niin vaalin tulos on hyväksytty, Lipponen ihmetteli pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa tänään.

Lipposen mukaan keskustan Esko Ahon olisi nyt kehotettava joukkojaan katsomaan eteenpäin. Presidentinvaalien jälkeen herännyttä keskustelua porvariyhteistoiminnasta Lipponen piti lähtökohdiltaan valtapoliittisena. Aatteellista sisältöä keskustelussa ei ole.

-Toisella kierroksella Esko Aho otti teemakseen kansan jakamisen porvareihin ja muihin. Sillä hävittiin, niin miksi sitä pitää yhä jatkaa, kun äänestäjät eivät suostuneet tällaiseen jakoon?

Alueellisen tiedepolitiikan tappio

Haastattelutunnin alku pyöri eläinlääketieteellisen tiedekunnan siirron ympärillä. Siirtohanketta puoltanut Lipponen piti tuoretta päätöstä Helsinkiin jäämisestä tappiona alueelliselle tiedepolitiikalle, ei itselleen. Hän toivoi keskustelun tiedekunnan siirrosta nyt päättyvän.

Lipponen torjui näkemykset, että päätös olisi kertonut siitä, miten vaikeaa maan tasapuolista kehittämistä on johtaa hallituksesta.

-Kysymys oli kuitenkin olemassaolevan laitoksen siirtämisestä, mikä on aina vaikeampi kysymys. Pääperiaate on, että silloin kun perustetaan uusia, niin silloin katsotaan koko maata. Hän muistutti, että aluepolitiikassa on mm. EU:n rakennerahastovarojen myötä enemmän välineitä käytettävissä kuin aiemmin. Maan tasapuolinen kehittäminen vaatii tosin myös tietoista aluepolitiikkaa ja maakunnallisten keskusten kehittämistä.

Uutta budjettia valmistelevalla hallituksella on Lipposen mukaan käytettävissään lähinnä kaksi keinoa tukea heikoimmin menestyviä kuntia: puuttuminen valtionosuuksiin ja niiden kustannustarkistuksiin tai yhteisöveron jakosuhteeseen.

Vastuu merenkulun omissa käsissä

Lipposelta kysyttiin myös terveisiä työmarkkinaneuvottelijoille. Hän varoitti erityisesti merenkulkualan työmarkkinaosapuolia, että kotimaisen merenkulun kilpailukyky on ensisijaisesti näiden käsissä. Alan neuvotteluja on hankaloittanut uhka laivojen ulosliputuksesta. Apuun on huudettu valtiota, "jopa siinä hengessä, että sitten voidaan löysätä palkkalinjaa".

-Vasta sen jälkeen kun osapuolet ovat neuvotelleet ja tehneet parhaansa, niin on sitten valtion vuoro tulla mukaan ja katsoa, mitä siihen voitaisiin vielä lisäksi tehdä. Lipposen mukaan kierroksen yleisestä kustannusvaikutuslinjasta olisi kaikilla aloilla pidettävä kiinni. Toisaalta hänen mielestään vielä ei ole mitään syytä kuuluttaa suurta kriisiä, varsinkin kun mm. paperiteollisuuden neuvottelut ovat vasta alkutekijöissään. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.