Mainos

Lipponen tapasi Bushin Washingtonissa

Pääministeri Paavo Lipposen ja Yhdysvaltain presidentin George W. Bush tapaamisessa myöhään illalla pääaiheeksi nousi Venäjän tilanne.

Paavo Lipponen


Bushin mukaan Yhdysvaltain suhteet Venäjään ovat paremmat kuin koskaan. Lipponen ja Bush olivat yhtä mieltä siitä, että sotilasliitto Naton laajenemisen myötä yhteistyötä Venäjän kanssa on tiivistettävä. Lipponen kehottikin Yhdysvaltoja osallistumaan entistä enemmän pohjoisen Euroopan kehittämiseen.

-Venäjällä on paljon esimerkiksi sosiaalisia ja terveysongelmia, mutta myös suuret luonnonvarat, painotti Lipponen. Pääministeri Lipponen oli myös toivonut, että presidentti Bushilta löytyisi aikaa tulla keskustelemaan Euroopan johtajien kanssa. Näin saataisiin lisää yhteisymmärrystä alueiden välille.
-Tarvitsemme toisiamme, painotti Lipponen.

Lähi-itä yhä ongelma


Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell oli myös paikalla tapaamisessa. Hänen kanssaan Lipponen puhui pääasiassa Lähi-idästä ja rauhanprosessista.
-Otin asian esille lähinnä siinä hengessä, että pitää voida tarttua syihin, jotka ovat nykykehityksen taustalla, kuten köyhyyteen, sanoi Lipponen. Powellin mukaan ratkaisu koetetaan saada aikaan luomalla "tiekartta", jota pitkin rauhanprosessi voi edetä. Lähi-itää puiva kvartetti onkin koolla joulukuun 20. päivä pohtimassa lähestymistapoja.

Bush ja Lipponen sivusivat monia samoja teemoja, joista varapresidentti Dick Cheney ja Lipponen olivat aiemmin päivällä puhuneet. Bush oli myös korostanut Turkin EU-jäsenyyden tärkeyttä. Lipponen oli selvittänyt Bushille valintamenettelyä ja vaadittua marssijärjestystä.

Hyvät välit


-Suomen ja Yhdysvaltojen suhteet ovat erinomaiset, sanoi Lipponen. Hänen mukaansa maiden välillä on suora yhteys. Yhdysvallat on myös Suomen toiseksi suurin kauppakumppani. Suomi on osa globaalia yhteiskuntaa ja suurten ongelmat kuten terrorismi ovat myös meidän ongelmiamme, hän muistutti.
-Meidän on oltava valmiina yhteistyöhön.

Bush oli ollut tyytyväinen siihen, että Suomi on valmis antamaan humanitaarista apua mahdollisen Irak-konfliktin jälkeen. Tapaamisen luonteesta kertoo jotain varmaan sekin, että 20 minuutin sijasta keskusteluun hurahti lähes 45 minuuttia.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 09.12.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.