Mainos

Lipponen: Talouspoliittista yhteistyötä tiivistettävä

Pääministeri Paavo Lipponen pitää tärkeänä, että EU-maat tiivistävät talouspoliittista yhteistyötä. Näin hänen mielestään voitaisiin maailmantalouden nykytilanteessa huolehtia siitä, että talous kasvaa ja työllisyys paranee.

Lipponen kommentoi EU:n nykytilannetta saavuttuaan tänään puolenpäivän aikaan Itävallan Pörtschachiin EU-maiden ylimääräiseen huippukokoukseen. Presidentti Martti Ahtisaari saapui kokouspaikalle myöhemmin iltapäivällä.

Suomi aikoo viikonlopun aikana käyttää tilaisuutta hyväkseen ja kiirehtii ratkaisuja, joita on ensi vuonna määrä tehdä EU:n Agenda 2000-uudistusohjelmasta. Tavoitteena on, että ensi vuoden alkupuoliskolla päästäisiin mahdollisimman pitkälle asian poliittisissa ratkaisuissa. Näin Suomen puheenjohtajakaudella ei jäisi Agendasta suuria kysymyksiä ratkaistaviksi.

Lipponen muistutti, että kyse on meidän maataloutemme ja alueidemme tulevaisuudesta. Tärkeää hänen mielestään on, että nyt päästäisiin todellisiin keskusteluihin. Lipposen mielestä unioni voi tehdä paljon myös yhteisessä ulkopolitiikassa. EU:n pitää esiintyä entistä enemmän yhdellä äänellä ilman erityisiä muutoksia unionin rakenteissa. Yhteistä toimintaa tarvitaan mm. Venäjän tilanteessa ja Kosovon kriisissä.

Kokouksen isäntä Itävallan liittokansleri Viktor Klima korostaa vieraille lähettämässään kirjeessä, että EU on tuotava lähemmäksi kansalaisia ja että sen on keskityttävä asioihin, jotka ovat Euroopan kansalaisille tärkeimpiä. Tästä siis on tarkoitus keskustella. Myös maailmantalouden ongelmista keskustellaan. Lauantain ohjelman ehkä mielenkiintoisin anti on Britannian pääministerin Tony Blairin alustus ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Hän on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan halukas ehdottamaan EU:n syvenevää puolustusyhteistyötä Naton alaisuudessa. Lipponen sanoikin odottavansa mielenkiinnolla Blairin alustusta.

EU-maiden johtajat saavat myös ensi käden tietoa perjantaina syntyneestä Lähi-idän rauhansopimuksesta. Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat on lauantaina paikalla Pörtschachissa selostamassa sopimuksen sisältöä. Kokous alkaa tänään iltapäivällä. Sitä ennen sosiaalidemokraattiset pääministerit olivat koolla yhteisellä lounaalla. Mukana oli Saksan tuleva liittokansleri Gerhard Schröder. Schröder on myös kutsuttu itse kokoukseen kunniavieraaksi, vaikkei hän aivan vielä johdakaan Saksan hallitusta.

Koska kokous on epävirallinen, koko aika käytetään keskusteluun. Lipposen mielestä on tärkeää, että asioista voidaan keskustella vähän syvemmin ilman mitään tarkkaa asialistaa. Mitään kirjallisia johtopäätöksiä kokouksesta ei tehdä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.