Mainos

Lipponen: Talouskasvussa ylitettävä eurooppalainen keskitaso

Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mukaan työllisyyden parantamiseen vaaditaan eurooppalaisen keskitason ylittävää talouskasvua. STT:lle antamassaan uudenvuodentervehdyksessä Lipponen sanoo, että kasvun ylläpitäminen edellyttää ajan tasalla olevaa selvitystä kansallisesti merkittävistä investointitarpeista ja -mahdollisuuksista.

Lipponen sanoo eilen antamassaan tervehdyksessä, että teollisten investointihankkeiden kehittelyssä voidaan nojautua hallituksen elinkeinopoliittisiin linjauksiin ja ensi vuoden aikana laadittavaan energiapoliittiseen selvitykseen. ipponen arvioi, että liikenteen ja viestiliikenteen suunnitelmat ovat kovin suuria nykyisiin rahoitusmahdollisuuksiin nähden. Hänen mielestään on huolella arvioitava liikenteen investointitarpeet 10-15 vuoden aikavälillä.

Lipponen kiittelee tervehdyksessään hallituksensa yhteistyötä kuluneiden 20 kuukauden aikana. Pääministerin mielestä se on tuottanut tuloksia kaikessa olennaisessa.

Maltti oli valttia

Lipposen mukaan valtion velkaantuneisuus on raskasta, mutta näköpiirissä on rasituksen keventyminen. Kotitalouksien ostovoima on kasvanut ennakoitua enemmän, ja kasvunäkymät jatkuvat ensi vuonnakin.
-Maltti ja harkinta tulosopimusta tehtäessä oli valttia ja tuottaa hyötyä kaikille palkansaajille myös korkojen alentumisena ja palkkaverotuksen keventymisenä, Lipponen sanoo.

Työllisyyden Lipponen toteaa kääntyneen nousuun. Alkuvuoden taantuman jälkeen kasvu on hänen mukaansa vauhdittunut, ja se synnyttää uusia työtilaisuuksia. Rakentaminen on vilkastunut ja palvelutehtäviin tarvitaan uutta työvoimaa.

Lipponen katsoo Suomen saavuttaneen arvostetun aseman EU:ssa. Hän korostaa myös Erm-päätöksen vahvistaneen Suomen asemaa ja talouden vakautta.

Yhteistyössä kulmakivi

Lipponen korostaa, että vakaan kasvun turvaamisessa tahto yhteistyöhön ja korkeatasoinen osaaminen työmarkkinatoiminnassa on korvaamatonta. Pääministerin mukaan se on hallituksen toiminnalle kulmakivi, joka pysyy.

Hallituksen jatkotoimissa Lipponen painottaa palkkaverotuksen keventämistä ja aktiivisuutta työvoimapolitiikassa. Pitkäaikaistyöttömien tilanteeseen aiotaan puuttua jo lähiviikkoina täsmennettäessä hallituksen työllisyysohjelmaa.

Päättyvän vuoden myönteisimpiin hallituksen käsittelemiin asioihin voidaan Lipposen mielestä lukea se, että tutkimus- ja kehitysvaroja lisättiin myymällä valtionyhtiöiden osakkeita.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.