Mainos

Lipponen syyttää Kiviniemeä kielikiistan sytyttämisestä

Entinen pääministeri Paavo Lipponen syyttää pääministeri Mari Kiviniemeä ja keskustaa kielikiistan aloittamisesta Turun Sanomien kolumnissaan.

Mari Kiviniemi on ehdottanut Itä-Suomeen kokeilua, jossa pakollisen ruotsin kielen sijaan voisi valita venäjän kielen opiskelun

Lipposen mukaan Kiviniemi on "lopultakin löytänyt itselleen asian, vaikka hän muuten vaikenee ainakin neljällä kielellä niin koti- kuin ulkomailla."

- Suomen ruotsalaisten kyykyttämisestä ja ruotsin kielen aseman heikentämisestä on tullut hänelle ja keskustalle elämää suurempi missio, Lipponen kirjoittaa Kiviniemen vendetta ja muuta mukavaa -kolumnissaan Turun Sanomissa.

- Medioissa syötetään sellaista käsitystä, että käynnissä oleva kielikiista on suomenruotsalaisten aiheuttama, vaikka syyllinen on selkeästi keskusta ja sen johtama hallitus.

Ruotsin kielen asemasta syntyi kiista sen jälkeen, kun Keski-Pohjanmaan aluehallintovirasto päätettiin suunnata Vaasan alaisuuteen keskustan halutessa sen Ouluun.

"Mafiauhkailuja"

Lipposen saamien tietojen mukaan keskustan valtiosihteerit ovat uhkailleet Suomen ruotsalaista kansanpuoluetta rkp:tä "mafiatyyliin kostolla" huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen.

Venäjänkielen tarjoaminen itäsuomalaisille ruotsin sijaan on Lipposen mukaan "alentavaa".

- Kiviniemi olettaa, että Itä-Suomen kunnissa koululaiset sidottaisiin kotiseudulleen heikentämällä heidän mahdollisuuksiaan työllistyä muualle.

Kielikiista on myös tarjonnut vihreille loistavan tavan varmistaa paikka porvarihallituksessa.

- Mukaan vain Kiviniemen vendettaan hanslankarin rooliin ja siitä seuraavaan hallitukseen. Siellä olisi taas kivaa keskustella vakavasti kaikista asioista, ennen kuin mennään rähmälleen suurten kumppaneiden edessä, Lipponen tilittää.

(MTV3)

Lipponen Turun Sanomissa: Kiviniemen vendetta ja muuta mukavaa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.