Lipponen: Suomi vaatii oman EU-komissaarin

Suomi pyrkii tiukasti saamaan EU-komissioon jatkossakin oman komissaarin. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) sanoo tänään Helsingin Sanomien haastattelussa, että oma komissaari on ehdoton kynnyskysymys. Lipposen mukaan Suomi on valmis estämään veto-oikeudellaan EU:n uuden perussopimuksen syntymisen, ellei Suomelle taata omaa komissaaria.

EU:n rakenteiden uudistamista puidaan meneillään olevassa hallitusten välisessä konferenssissa. Useat EU:n vanhoista jäsenmaista ajavat komission koon huomattavaa pienentämistä. Puheenjohtajamaa Hollannin laatimassa uusimmassa pohjapaperissa ei ole enää lainkaan sellaista vaihtoehtoa, että jokainen EU-maa saisi nimetä oman komissaarin.

Hallitusten välisen konferenssin on määrä päättyä kesäkuun puolivälissä Amsterdamin huippukokoukseen. Tuolloin EU:n uuden perussopimuksen pitäisi olla valmiina.

Lipponen ottaa haastattelussa kantaa myös keskustan puoluehallituksen päätökseen ratkaista puolueen EMU-kanta vasta sitten, kun Ruotsin sosiaalidemokraatit ovat päättäneet omansa. Lipponen huomauttaa, että Ruotsissa EMU-ratkaisu on suuri sisäpoliittinen kysymys, jossa sikäläisen ammattiliittojen keskusjärjestön LO:n kanta painaa paljon.

-Haluaako Aho kytkeä Suomen LO:n politiikkaan, Lipponen kummastelee. Hän arvostelee keskustan puheenjohtajaa Esko Ahoa epäjohdonmukaisuudesta, tämä kun on vaatinut sekä talous- ja rahaliitto Emun lykkäämistä että EU:n laajentamista. Lipposen mukaan EMU, EU:n laajentaminen ja unionin rakenteen uudistus kuuluvat yhteen, ja yhden epäonnistuminen kaataa molemmat muutkin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat