Mainos

Lipponen: Suomi vaatii oman EU-komissaarin

Suomi pyrkii tiukasti saamaan EU-komissioon jatkossakin oman komissaarin. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) sanoo tänään Helsingin Sanomien haastattelussa, että oma komissaari on ehdoton kynnyskysymys. Lipposen mukaan Suomi on valmis estämään veto-oikeudellaan EU:n uuden perussopimuksen syntymisen, ellei Suomelle taata omaa komissaaria.

EU:n rakenteiden uudistamista puidaan meneillään olevassa hallitusten välisessä konferenssissa. Useat EU:n vanhoista jäsenmaista ajavat komission koon huomattavaa pienentämistä. Puheenjohtajamaa Hollannin laatimassa uusimmassa pohjapaperissa ei ole enää lainkaan sellaista vaihtoehtoa, että jokainen EU-maa saisi nimetä oman komissaarin.

Hallitusten välisen konferenssin on määrä päättyä kesäkuun puolivälissä Amsterdamin huippukokoukseen. Tuolloin EU:n uuden perussopimuksen pitäisi olla valmiina.

Lipponen ottaa haastattelussa kantaa myös keskustan puoluehallituksen päätökseen ratkaista puolueen EMU-kanta vasta sitten, kun Ruotsin sosiaalidemokraatit ovat päättäneet omansa. Lipponen huomauttaa, että Ruotsissa EMU-ratkaisu on suuri sisäpoliittinen kysymys, jossa sikäläisen ammattiliittojen keskusjärjestön LO:n kanta painaa paljon.

-Haluaako Aho kytkeä Suomen LO:n politiikkaan, Lipponen kummastelee. Hän arvostelee keskustan puheenjohtajaa Esko Ahoa epäjohdonmukaisuudesta, tämä kun on vaatinut sekä talous- ja rahaliitto Emun lykkäämistä että EU:n laajentamista. Lipposen mukaan EMU, EU:n laajentaminen ja unionin rakenteen uudistus kuuluvat yhteen, ja yhden epäonnistuminen kaataa molemmat muutkin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.