Mainos

Lipponen: Suomi tarvitsee paljon lisää ydinvoimaa

Entinen pääministeri Paavo Lipponen patistaa hallitusta pitämään huolen, että Suomesta tulee omavarainen energiantuotannossa.

Tämä tavoite on Lipposen mielestä hallitukselta viime aikoina unohtunut. Lipposen lääke omavaraisuuden parantamiseksi olisi rakentamisluvan myöntäminen kaikille kolmelle ydinvoimayhtiölle.

- Yksi tarvitaan kattamaan sähkön kulutuksen kasvu, toinen korvaamaan Venäjän-tuonti ja kolmas Loviisan suljettavien ydinvoimaloiden tilalle, Lipponen luettelee.

Pohjolan Voiman konsulttina toimiva Lipponen uskoo, että sähkön kulutus kasvaa jälleen talouskriisin jälkeen. Lipposen mukaan sähkönkulutusarviot on Suomessa aina tehty liian mataliksi ja tämä vaara on jälleen olemassa.

Elinkeinoministeriö saa lokakuussa valmiiksi arvionsa sähkön tulevasta kulutuksesta Suomessa. Ydinvoimalupaa ovat hakeneet Teollisuuden Voima ja Fortum sekä ydinvoimakisan uusi tulokas Fennovoima.

Lipponen kehuu Suomen linjaa kaasuputkiasiassa

Kaasuputkiyhtiö Nord Streamin neuvonantajana Lipponen pitää pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen linjaa Itämeren kaasuputken lupamenettelyssä ryhdikkäänä.

Lipposen mielestä on hyvä, että meillä hallitus pitää kaasuputkea vain ympäristökysymyksenä, vaikka muissa Itämeren maissa keskustellaan myös turvallisuusasioista.

Kaasuputken on määrä viedä kaasua Venäjältä Saksaan vuonna 2011. Kun putki on täysin valmis, kaasua virtaa niin paljon, että sen kuljettamiseen tarvittaisiin 600 laivaa.

Lipposen mukaan rakentamislupaa ei ole kiirehditty, mutta Nord Stream odottaa kuitenkin päätöksiä kohtuuajassa.

- Kun halutaan lisäinformaatota ja lisäinformaatiota, niin missä vaiheessa pitää todeta, että nyt sitä on sen verran että päätös voidaan tehdä, hän pohtii.

Saksaa ja Venäjää on arvosteltu siitä, että ne syrjäyttivät muun EU:n kaasuputken valmistelussa. Viimeksi tämän sanoi ääneen ulkoministeri Alexander Stubb (kok.). Tätä arviota Lipponen ei ymmärrä.

- Kun ei ole sellaista yhteistä energiapolitiikkaa, että voitaisiin kysyä lupa, saadaanko tällaisia sopimuksia tehdä, niin eihän näitä maita voida moittia.

Lipponen muistuttaa, että EU:n kaasuntarve kasvaa ja Venäjällä sitä on. Ja Suomi hyötyy, kun Venäjä kehittyy kaasutuloillaan.

"SUOMESSA SÄHKÖNKULUTUSARVIOT ON TEHTY AINA LIIAN MATALIKSI"

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.