Mainos

Lipponen: Suomi käsitellyt EU-kysymyksiä Ruotsia laajemmin

Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mukaan Suomessa on käsitelty seikkaperäisemmin Euroopan unioniin liittymistä kuin Ruotsissa. Myös rahaliitosta käyty keskustelu on ollut Lipposen mielestä Suomessa perusteellisempaa.

-Ruotsilla on se ongelma, että aikanaan kun Ruotsin hallitus päätti hakea Euroopan yhteisön jäsenyyttä, niin se tapahtui ilman minkäänlaista keskustelua. Yhdessä yössä sosiaalidemokraattisen hallituksen linja muuttui, Lipponen sanoi Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla tänään. Lipponen ei allekirjoita käsitystä, jonka mukaan Ruotsi olisi päättänyt EU-kysymyksistä demokraattisemmalla tavalla kuin Suomi.
-Kun Ruotsissa sanotaan, kuinka demokraattista päätöksenteko heillä on, niin kyllä Suomessa on sekä unionin jäsenyyttä että Emu-kysymystä käsitelty paljon laajemmin, syvällisemmin ja perusteellisen keskustelun jälkeen, Lipponen sanoo.
-Meillä ei ole tällaisia ikään kuin perimmäisiä kysymyksiä jäljellä kuten Ruotsissa, jossa on vielä hyvin vahva vastustus itse unionin jäsenyyttä kohtaan.

Lipponen sanoo olevansa tyytyväinen Suomen asemaan Euroopan unionissa.
-Olemme saaneet sen mitä olemme lähteneet hakemaan. Meidän asemamme on vakiintunut Euroopassa. Meihin ei kohdistu mitään arvuutteluja, mihin me kuulumme, hän huomauttaa. Lipponen katsoo, että Suomella on ollut mahdollisuus vaikuttaa unionin kehitykseen.
-Pienelle maalle on tärkeätä olla mukana, koska unionin yhteistyön tiivistäminen merkitsee käytännössä sitä, että suuret joutuvat luovuttamaan vaikutusvaltaansa pienille. Meidän vaikutuksemme on väkilukuun nähden moninkertainen, Lipponen arvioi.

Lipponen toistaa kantansa, jonka mukaan rahaliittoon liittymisestä on luontevaa päättää eduskunnalle annettavana tiedonantona. Lipponen ei täysin tyrmää lakiesitystä, mutta keskeisintä on hänen mukaansa tehdä asiasta selkeä päätös.
-Siihen on annettava tietenkin mahdollisuudet, mitä eduskunta haluaa eli käsitellä asiaa. Se on mahdollista myös tiedonannon pohjalta, Lipponen sanoo.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.