Mainos

Lipponen: Suomi ei häiriköi HVK:ssa

Paavo Lipposen mukaan Suomi haluaa neuvotella hallitusten välisessä konferenssissa aiheista asiallisesti, eikä koota kapinarintamaa.

Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen torjuu tulkinnan, jonka mukaan Suomi ja Itävalta kokoaisivat tyytymättömien maiden kapinarintamaa ennen hallitusten välistä konferenssia (HVK).

Lipposen mukaan Suomi haluaa neuvotella asiallisesti aiheista, joista monet muutkin toivovat keskustelua. -EU:n komissiokin haluaa keskusteltavan komission kokoonpanosta ja siitä, että komissiossa pitäisi olla jäsen jokaisesta maasta. Ei tätä voida pitää minään häiriköintinä, Lipponen sanoi Brysselissä.

Ruotsalaiset ovat arvostelleet Suomen ja Itävallan "salaliittoa" peläten sen johtavan kielteiseen vaikutukseen HVK-neuvotteluissa. Ruotsi ei aio myöskään liittyä Suomen ja Itävallan koolle kutsumaan maaryhmään, Brysselin diplomaattilähteistä kerrotaan.

Lipponen näyttäisi vihreää EU:n puolustusyhteistyölleLipponen on sitä mieltä, että Suomella ei ole kiire tehdä puolustusta koskevia päätöksiä. -Vasta sitten kun hallitusten välinen konferenssi on ohi ja sopimus valmiina, otamme kantaa tuloksen perusteella, Lipponen sanoi.

Lipponen toivoo, että Suomessa keskusteltaisiin "kiihkottomasti" siitä, mitkä ovat nykyiset sotilasyhteistyön muodot ovat Natossa ja EU:ssa. Lipposen mielestä asiasta ei pidä sisäpoliittista kysymystä, jonka "juuret ovat mennessä ajassa". -Ja mikä on liittoutumattomuuden käyttöarvo nykymaailmassa, kun ajatellaan niitä turvallisuusuhkia ja haasteita, joiden kanssa olemme tekemisissä, Lipponen kysyi.

Lipponen katsookin, että Suomen on syytä osallistua Euroopan unionin puolustusyhteistyöhön. Lipposen mukaan se ei tarkoita uuden Naton kaltaisen sotilasliiton rakentamista. Lipponen arvioi, että ratkaisu ei ainakaan tässä vaiheessa edellytä Nato-jäsenyyttä.

-Tämä ei sinänsä suoraan merkitse sitä, että olemme tekemisissä Natoon liittymisen kanssa. Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö kysymys ole ennemmin tai myöhemmin meilläkin edessä, Lipponen sanoi.

Lipponen päättää kaksipäiväisen vierailunsa Brysselissä tänään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.