Mainos

Lipponen: Suomen työmarkkinat joustavia

Työmarkkinoiden toimiva neuvottelujärjestelmä on edesauttanut ratkaisevasti vakautuspolitiikan onnistumista. Suomalainen työmarkkinamalli on hyvä ja herättää kiinnostusta myös rajojemme ulkopuolella, pääministeri Lipponen sanoi SAK:n konferenssissa tänään Tampereella.

Uusi aika edellyttää Lipposen mukaan kuitenkin myös työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmän jatkuvaa kehittämistä.
-Suomen tulevaisuuden valinnoissa onkin kysymys siitä, onko maassamme malttia pitää kiinni tästä yhteistyön politiikasta vai lähdemmekö yhteiskuntaamme soveltumattomien kokeilujen ja vastakkainasettelun tielle. Kotoperäinen työmarkkinamalli pitäisi muka hylätä ja hakea ideat muualta, nyt ei enää Uudesta Seelannista mutta merten takaa kumminkin, Lipponen jyrähti.

Pääministeri tuumi, että palkansaajien korkea järjestäytymisaste ja sopimusten yleissitovuus takaavat sen, että sopimuksiin perustuva järjestelmä toimii. Toisena vaihtoehtona olisi enemmän lakeihin perustuva järjestelmä. Periaatteessa se antaisi työehtoihin enemmän liikkumatilaa, mikäli minimiehdot säädettäisiin selvästi nykyistä heikommiksi.

Lipposen mielestä Suomen mallia parannetaan parhaiten sillä, että yhteiskunnassa sitoudutaan laajasti kehittämään työehtosopimustoimintaa. Hallitus seuraa keskustelua ja tekee aloitteita, mutta vastuu jää työmarkkinajärjestöille.

Lipponen mainitsi, että ulkoiset olosuhteet muuttuvat niin, että entiset käyttäytymismallit eivät takaa menestystä.
-Suomessa on erityisesti varauduttava kilpailun jatkuvaan kiristymiseen ja työvoiman ikääntymiseen. perusteiltaan suomalainen malli on kuitenkin terve. Sen puitteissa on saavutettu niin Suomen taloushistoriassa kuin kansainvälisesti ainutlaatuinen vakaus.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.