Lipponen: Suomelta aloitteellisuutta puolustuksessa

Eduskunnan tämän kauden jälkeen jättävä eduskunnan puhemies pitää puolustusyhteistyötä EU:n turvatakuita merkittävämpänä.

Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen vaatii Suomelta aloitteellisuutta EU:n puolustusyhteistyön kehittämisessä. Lipposen mukaan olisi toivottavaa, että EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa voitaisiin viedä eteenpäin, vaikkei perustuslaillista sopimusta ole hyväksytty.

Lipponen kertoo Aamulehden ja Turun Sanomien haastattelussa myös sen, ettei hän aio enää pyrkiä eduskuntaan vaaleissa 2007.

Lipponen mielestä EU:n puolustusyhteistyö on merkittävämpää kuin paljon keskustellut turvatakuut. Ne ovat hänen mielestään saaneet "aivan turhan suuret mittasuhteet", sillä EU ei ole sotilasliitto eikä näytä sellaiseksi kehittyvän.

"Turvallisuusvaje ikuinen"

Kiivas väittely turvallisuusvajeesta ja sen olemassaolosta on Lipposen mielestä hölmöä. Sellaista järjestelmää ei hänen mukaansa olekaan, jossa vajetta ei olisi.

Venäjää Lipponen ei katso uhaksi. Maa on hänen mielestää "erittäin hyvä naapuri", jonka sisäisessä kehityksessä on kuitenkin epävarmuustekijöitä. Lipposen mielestä Venäjää arvostellaan kohtuuttomastikin.

Maa on toipumassa sekä neuvostojärjestelmästä että sen jälkeisestä kaaoksesta.

- Venäjällä tarvitaan välttämättä tietynlaista ryhtiliikettä, hän arvioi.

Riskinä on, että yltiönationalismi voittaa eikä demokratia etene. Venäjällä on vanha taipumus nähdä kaikkialla uhkia, Lipponen analysoi.

Nato-keskustelusta Lipponen toteaa, että tärkeintä on hyväksyä laajasti optio, mahdollisuus hakea puolustusliiton jäsenyyttä. Yleinen mielipide on Nato-jäsenyyttä vastaan, mikä Lipposen mielestä johtuu osittain tiedon puutteesta.

- Natossa Suomen ei olisi pakko lähteä kaikkiin operaatioihin, hän muistuttaa.

Kun jäsenyys ei ole ajankohtainen, tulisi Suomen Lipposen mielestä aktiivisesti vahvistaa yhteistyötä Naton kanssa.

EU:ssa olisi puhemiehen mielestä syytä lyödä nyt jarrut päälle laajentumiselle.

- Turkki on jo hyväksytty ehdokkaaksi. Pitkällä penkillä on, milloin se tulee jäseneksi. Ukrainalle olisi sen sijaan vastuutonta lähteä oikopäätä tarjoamaan jäsenyyttä, kun jonossa on keskellä Eurooppaa koko Balkan, Lipponen varoittaa.

Nyt unionin tulisi keskittyä sulattamaan jo toteutunut laajentuminen ja nostamaan Euroopan taloutta.

Lipponen kertoo haastattelussa päättävänsä eduskuntauransa vuoden 2007 vaaleihin ja keskittyvänsä sen jälkeen kansainvälisiin tehtäviin ja kirjoitustöihin. Hän on kiinnostunut jatkamaan puhemiehenä vaalikauden loppuun.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat