Mainos

Lipponen: Suomelle tärkeintä omat turvallisuusedut

Suomi arvioi sotilaallista liittoutumattomuutta ja sen toimivuutta omien turvallisuusetujensa pohjalta. Pääministeri Paavo Lipponen korosti Suomen itsenäistä harkintaa eduskunnassa puoliltapäivin alkaneen turvallisuuskeskustelun aluksi.

Lipposen mukaan arviointiperusteena ovat Suomen turvallisuusedut sellaisina, kuin me ne itse näemme. Pääministeri ei viitannut suoraan Venäjän presidentin Boris Jeltsinin äskeiseen Nato-lausuntoon, mutta totesi, että Suomeen kohdistuu odotuksia myös ulkopuolisilta.

Lipposen mielestä ulkopuolisten odotukset kuuluvat luonnollisina tekijöinä turvallisuusympäristöömme.
-Ulkopuolisilta odotamme, että sotilaallisen liittoutumattomuuden politiikkaa sekä siihen liittyviä pyrkimyksiämme Pohjois-Euroopan turvallisuuden lujittamisessa kunnioitetaan, Lipponen sanoi. Suomi ei Lipposen mukaan ole sivustakatsoja myöskään nyt, kun kaksi suurvaltaa kokoontuu Helsinkiin.

Nato-jäsenyydestä sanailtiin eduskunnassa

Keskustelu Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä herätti sanailua päähallituspuolueiden välillä turvallisuuskeskustelussa eduskunnassa.

Demarit varoittelivat siitä, ettei Natoa pitäisi ottaa sisäpoliittisen taistelun välineeksi. Varoitus oli heitetty lähinnä kokoomuksen suuntaan, jossa taas puolustellaan kovasti Nato-keskustelun vapautta.

Taina korostaa puolustuksen pitkäjänteistä kehittämistä

Puolustusministeri Anneli Taina korostaa puolustuksen pitkäjänteistä kehittämistä. Taina sanoi eduskuntakeskustelun avauspuheessaan, että puolustusvoimien kehittämistä ei voi jättää valtiontalouden suhdanteiden armoille.

Tainan mukaan nyt kaavailtu keskimäärin 9,5 miljardin vuosittainen puolustusbudjetti on minimitaso, jolla kaavailtu puolustusvoimien rakenneuudistus voidaan toteuttaa.

Ministeri Taina ei vastannut avauspuheessaan Oulun ja Vaasan varuskuntien lakkauttamisen herättämään arvosteluun.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.