Mainos

Lipponen: Slovakian romanien ihmisoikeudet kuntoon

Romaniväestön ihmisoikeudet on turvattava Slovakiassa ja muissa Itä-Euroopan maissa, vaati pääministeri Paavo Lipponen tänään.

-Tämä on tärkeä asia, joka otetaan huomioon myös EU:n laajentumisprosessissa, Lipponen sanoi Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön (EAY) kokouksen yhteydessä.

Slovakia kuuluu niihin hakijamaihin, jotka haluaisivat päästä mukaan varsinaisiin jäsenyysneuvotteluihin Helsingin huippukokouksessa joulukuussa. Maasta on viime päivinä saapunut Suomeen satoja romaneja hakemaan turvapaikkaa.

-On erittäin tärkeää, että tilanne Slovakiassa ja koko Itä-Euroopassa paranee. Ongelma on otettava todesta, Lipponen sanoi. Pääministeri sanoi ottaneensa ihmisoikeuskysymyksen puheeksi jo useissa EU:n huippukokouksissa.

Lipponen painotti samalla, että kaikkia EU-jäseniksi pyrkiviä hakijamaita on käsiteltävä tasavertaisesti, objektiivisten ehtojen perusteella. Poliittisia päätöksiä hakijoiden valinnasta ei saa tehdä.

-On hakijamaiden etu, että he tietävät mitä heidän tehtävä päästäkseen jäseniksi. Tämä koskee niin keskisen Euroopan kuin Baltian maita, Lipponen sanoi ja vakuutti ettei Suomelle ole hakijoiden keskuudessa suosikkeja.

Saksa tyytymätön kieliin - Oulun kokous boikottiin?

Kosovon vakauttaminen ja jälleenrakentamisen saaminen käyntiin hyvissä ajoin ennen talven tuloa on Lipposen mukaan Suomen kauden tärkein tehtävä. Valmisteilla on Sarajevossa heinäkuussa pidettävä jälleenrakennuskonferenssi, jonka puheenjohtajaksi kaavaillaan presidentti Martti Ahtisaarta.

-Lopullista päivämäärää ei ole vielä virallistettu, mutta todennäköistä on, että kokous pidetään heinäkuun lopulla. On mahdollista, että Ahtisaari johtaa kokousta, Lipponen vahvisti.

Puheenjohtajakauden aluksi Suomi on saanut arvosteluakin. Saksan liittokansleri Gerhard Schröder on lähettänyt kirjeen, jossa hän hämmästelee Suomen päätöstä olla ottamatta saksaa mukaan epävirallisissa kokouksissa käytettävien työkielten joukkoon. Schröder sanoi Saksan harkitsevan kielijärjestelyjen perusteella osallistumistaan Oulun teollisuusministerikokoukseen.

Lipponen totesi, että pyrkimys on rationalisoida kielijärjestelmää ja säilyttää aiempi käytäntö. Saksa on ollut työkielten joukossa mukana, koska kaksi edellistä puheenjohtajamaata, Saksa ja Itävalta ovat saksankielisiä. Suomi noudattaa aiempaa käytäntöä, jonka mukaan työkielet ovat englanti, ranska ja suomi.

-Jos yhtä kieltä suositaan, pyydetään kohta muille samaa asemaa. Toivon, että puheenjohtajamaan näkökulmaa ymmärretään jäsenmaissa. Ensimmäistä päivää EU:n puheenjohtajana toimiva Lipponen sai vastata myös perinteiseen urheilukysymykseen, "miltä nyt tuntuu". -Tämä on kuin normaali työpäivä, ehkä vähän vilkkaampi. Eilen iltana oli langat kuumana Eurooppaan. Tämä tulee nyt olemaan tällaista puolen vuoden ajan, Lipponen sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.