Mainos

Lipponen: Selvittäkää Afganistan-sotkunne

Entinen pääministeri Paavo Lipponen ei halua sekaantua Afganistan-tietokatkoon. Presidentti Tarja Halonen ja puolustusministeri Jyri Häkämies ovat antaneet ristiriitaisia tietoja Afganistanista vetäytymiselle.

- Älkää vain yrittäkö sotkea minua näihin tietokatkosjuttuihin. Minä pysyttelen näistä mahdollisimman kaukana. Selvittäkää sotkunne, on minun terveiset, Lipponen naurahtaa MTV:n Huomenta Suomessa.

Häkämies on ilmoittanut suomalaisten sotilaiden vetäytyvän Afganistanista kuun loppuun mennessä. Presidentti Halonen luuli sotilaiden pysyvän maassa myös presidentinvaalien toisen kierroksen ajan.

Kaasuputki on tulevaisuutta

Lipponen ihmettelee miksi Venäjän suunnittelema kaasuputki aiheuttaa Suomessa niin paljon vastusta. Hänen mukaansa hallituksen linja käsitellä putkihanketta ympäristökysymyksenä on oikea. Kohua Venäjän lisääntyneestä läsnäolosta Itämerellä hän ei ymmärrä.

- Mikä se turvallisuusriski tässä on? Mitäs tämmöinen veivaaminen oikein hyödyttää meitä? Pitäisikö meidän siksi jättää tämä putki laskematta kun ei ole mitään näyttöäkään siitä, että olisi jotain todellista sotilaallista muutosta tapahtumassa ympäristössämme?

Lipposen mukaan kaasuputki on omiaan vakauttamaan ja lähentämään Venäjää ja EU-Eurooppaa.

- Se on tulevaisuutta - yhteistyö energiassa. Venäjä tarvitsee tuloja ja Eurooppa energiaa - se on siis keskinäisriippuvuutta

Putkella on kaksi päätä

Spekulaatioihin siitä, että työskentely Nord Streamin riipumattomana neuvonantajana haittaisi EU-presidentti ehdokkuutta, Lipponen ei ota kantaa.

- En tiedä ketkä tykkää tai ei tykkää. Jos juostaan sutta pakoon, tulee kaksi karhua vastaan

Lipponen viittaa karhuilla Venäjään ja Saksaan: Venäjän karhuun ja Berliinin vaakunassa olevaan karhuun. Tällä hän tarkoittaa sitä, että kaasuputkella on kaksi päätä, Venäjällä ja Saksassa.

- Kaasuputki on suuri eurooppalainen hanke. Jos jos Venäjän kanssa aiotaan olla yhteistyössä, niin se luonnollisin hanke on energia.

Lipponen ei suoraan vastaa, onko hän kiinnostunut EU-presidentin virasta.

- Vain yksi tulee valituksi, virkaa ei ole edes vielä perustettu eikä tiedetä mille poliittiselle ryhmälle se menee. En ryhdy julistamaan mitään. Olen käynyt keskusteluja eurooppalaisten kanssa eri pääkaupungeissa myös Euroopan tilasta ja virasta.

Lipponen toivoo, ettei salkkujen jaosta kuitenkaan syntyisi sisäpoliittista kärhämää eri ehdokkaiden välillä. EU:n huipputehtäviin on ehdoteltu sekä Lipposen (sdp) että Olli Rehnin (kesk.) nimiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.