Mainos

Lipponen: Ruotsi ja Tanska matkalla Emuun

Ruotsi ja Tanska ovat aikaisempaa aktiivisemmin suuntautumassa kohti talous- ja rahaliitto Emun jäsenyyttä. Pääministeri Paavo Lipposen mukaan molemmat tähän asti Emun ulkopuolella pysytelleet EU-maat näyttävät selvästi jo siirtyneen seuraavaan vaiheeseen suhteessaan rahaliittoon. Myös Norjassa on herännyt keskustelu Norjan kruunun kytkemisestä euroon.

Lipposen arvion mukaan tilanteen muuttumista vauhdittaa jossain määrin se, että maailmantalouden tilanne on muuttunut viime vuodesta.

Lipponen arvioi naapurimaiden Emu-tilannetta tänä iltana Oslossa, jossa huomenna alkaa Pohjoismaiden neuvoston nelipäiväinen kokous. Merkkinä Pohjoismaiden Emu-kiinnostuksesta oli eilen järjestetty tapaaminen, johon kaikkien Pohjoismaiden pää- ja valtiovarainministerit olivat kokoontuneet. Epävirallisessa kokouksessa keskusteltiin Euroopan talous- ja rahaliiton ohella kansainvälisestä taloustilanteesta. Suomesta kokoukseen osallistui myös valtiovarainministeri Sauli Niinistö.

Lipposen mukaan kokouksen aiheeksi valittiin Emu isäntämaa Norjan sekä Ruotsin toivomuksesta.
-Tämä on sinänsä mielenkiintoista sekä myönteistä, ja osoittaa sen, että Emu koetaan vakaaksi alueeksi, Lipponen arvioi.

Lipponen korosti, että Suomi on kokouksessa paljolti vain kuuntelemassa mistä vaiheessa tilanne muissa Pohjoismaissa on. Pääministeri Paavo Lipposen odotetaan olevan Oslon kokouksessa keskeisessä roolissa myös Itämeren maiden ja Venäjän välisissä suhteissa, sillä hän matkustaa tiistaiaamuna tapaamaan Venäjän pääministeri Jevgeni Primakovia.

Pohjoismaiden neuvostolla on nyt 50. istuntonsa. Kokous päättyy torstaina ja noin 600 osallistujan joukossa on noin noin 60 ministeriä ja 100 kansanedustajaa. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.