Lipponen rauhoitteli leimaverokiistaa

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) antaa tukea ministeri Arja Alholle (sd.) lainojen leimaveron poistamista koskevassa jupakassa. Lipposen mukaan veron poistamiselle on vahvat perusteet, kun ajatellaan suomalaisten pankkien kilpailuasemaa ja kuluttajien etua.

Toisaalta Lipponen kuitenkin korostaa, että myös valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) on yhtä oikeassa, koska verotuksen muutos on valtiontaloudellinen kysymys.

Lipponen vastasi näin tänään pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa, kun häneltä kysyttiin kantaa valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) ja ministeri Arja Alhon (sd.) väliseen kiistaan.

Alho on ilmoittanut, että hän tuo leimaveron poistamisen mahdollisimman pian hallituksen käsittelyyn. Niinistö on puolestaan vakuuttanut, että hallitus ei toistaiseksi esitä veron poistamista. Lipposen mielestä Alho on asiassa oikealla linjalla. Nyt on pääministerin mukaan kyse siitä, voidaanko muutos tehdä ensi vuoden alusta vai vuotta myöhemmin.

-Asiasta ei ole vielä keskusteltu hallituksessa. Oletan, että Alho tuo sen käsittelyyn. Kun pääsen tästä työpaikalle, aion puhua molempien valtiovarainministerien kanssa, Lipponen lupasi.

Hän antoi julkisessa ryöpytyksessä olleelle Alholle tukea myös kysymällä, miksi jälleen kerran tivataan nimenomaan Alhon uskottavuuden perään. Onhan tässä kaksi ministeriä, hän huomautti.

Lipponen kehui hallituksensa ilmapiiriä ja oli sitä mieltä, että myös valtiovarainministeriössä on pärjätty hyvin. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Niinistö ja Alho tuskin puhuvat toisilleen.

Emu-ratkaisussa kyse asiallisesti aikataulusta

Lipposelta kysyttiin jälleen kerran myös sitä, mikä lopulta on eduskunnan päätösvalta päätettäessä Suomen jäsenyydestä Euroopan talous- ja rahaliitossa Emussa.

Varsinkin keskustan puheenjohtaja Esko Aho on torjunut jyrkästi Lipposen näkemyksen, jonka mukaan päätös mukaan menemisestä tehtiin jo Suomen liittyessä EU:hun.
-Tottakai Suomi voi aivan lopullisestikin jäädä Emun ulkopuolelle, mutta silloin meidän pitäisi pärjätä yksin omalla valuutalla ja meillä olisi välttämättä myös euro käytössä.

-Asiallisesti ottaen kyse on vain aikataulusta, enkä ole minkään merkittävän puolueen kuullut edes muuta esittävänkään, Lipponen sanoi. Hänen mukaansa hallitus tähtää siihen, että Suomi on ensimmäisten maiden joukossa, jos Emu vuoden 1999 alussa syntyy. Se on Suomen etu, Lipponen korosti.

Pääministeri tuki presidentti Mauno Koiviston näkemystä, jonka mukaan Suomen ja Ruotsin olisi lisättävä turvallisuusyhteistyötään. Lipposen mielestä tähän on tarve ja hyvät edellytykset. Yhteistyö voitaisiin ulottaa myös kalustohankintoihin.

Lipposen mukaan Suomi ei voi estää, jos EU:ssa päädyttäisiin esimerkiksi unionin ja Länsi-Euroopan unionin WEU:n yhdistämiseen, mitä muutamat maat ovat esittäneet.

-Kun Suomi liittyi EU:n jäseneksi, se samalla hyväksyi Maastrichtin sopimuksen, jonka mukaan puolustuspoliittinen yhteistyö voi johtaa myös yhteiseen puolustukseen.
-Me sitouduimme siihen, että emme ole estämässä tällaista kehitystä. Meille on tärkeää, että voimme itse päättää, menemmekö mukaan vai emme, Lipponen painotti.

Hän myös rauhoitteli, että näin pitkälle menevät puolustuspolitiikan linjaukset eivät näytä tässä vaiheessa todennäköisiltä. Pääministeri antoi eduskunnalle vapaat kädet päättää, mitä se tekee kaavaillun lisärakennuksen kanssa.

Hän kuitenkin muistutti, että pääkaupunkiseudulla on paljon rakennushankkeita ja uusien aloittamista pitäisi tarkastella myös siitä näkökulmasta, etteivät ne kuumenna liikaa markkinoita. (STT)
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat