Mainos

Lipponen rakentaa hallitusta entiselle pohjalle

Hallitustunnustelija, SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen on saanut tasavallan presidentiltä tehtäväksi muodostaa maahamme toimintakykyinen enemmistöhallitus. Hallituksen muodostaminen jatkuu entisen hallituksen eli SDP:n, kokoomuksen, vasemmistoliiton, vihreiden ja RKP:n varaan rakentuvan yhteistyön pohjalta.

Lipponen sanoi SDP:n eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen tänään iltapäivällä, että ratkaisu perustuu käytyihin ohjelmallisiin keskusteluihin ja vaalitulokseen.

-Kysymys on yleisarviosta siitä, miten voitaisiin muodostaa yhteistyökykyinen enemmistöhallitus, Lipponen sanoi.
Lipponen perusteli keskustan jättämistä ulos hallitusneuvotteluista ohjelmallisilla kysymyksillä.

-Ohjelmallisissa kysymyksissä olemme katsoneet sosiaaliturvaan, sosiaalivakuutukseen, ansiosidonnaiseen turvaan liittyviä kysymyksiä, samoin työelämän asioita. Huomioon on otettu myös se keskustelu, jota on viime aikoina käyty näistä asioista, Lipponen sanoi.

Lipponen: Valinta vaikea

Jossain määrin valintaan vaikutti Lipposen mukaan valtiontalous eli se, miten on mahdollista toteuttaa tehtyjä lupauksia.
-Haluan korostaa sitä, että tämä on ollut vaikea valinta. Kysymys on ollut siitä, että ne tavoitteet, joita sosialidemokraatit pitävät tärkeinä, meidän mielestämme tässä tilanteessa voidaan parhaiten turvata sillä yhteistyöllä, joka rakentuu kokoomuksen, vasemmistoliiton, ruotsalaisen kansanpuolueen ja vihreiden varaan.
Lähdemme siis asiapohjalta hallitusneuvotteluihin ja niissä sitten selviää lopullisesti hallituksen muodostaminen, Lipponen sanoi. Hallitukseen voisi tulla Lipposen mukaan mahdollisesti myös sitoutumaton ministeri.

SDP korostaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta

Lipposen mukaan sosiaalidemokraatit painottavat sitä, että politiikan linjassa ja hallitusohjelmassa tulee näkyä sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Voimakkaampaa otetta vaatii mm. asuntopolitiikka.

-On panostettava alueelliseen tasapainoon. Tarvitaan siis tehokasta aluepolitiikkaa myös jatkossa. Tietenkin hyvää yhteistyötä talouspolitiikassa, työmarkkinoilla, jotta kasvu ja kaikkein tärkein tavoite työllisyyden paraneminen voidaan turvata, Lipponen sanoi.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Erkki Tuomiojan mukaan eduskuntaryhmä yhtyi SDP:n puoluehallituksen esitykseen hyvinkin yksimielisesti. Eduskuntaryhmän parituntisessa keskustelussa painottuivat pohjakysymyksen ohella ohjelmalliset kysymykset.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.