Lipponen: Puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa käytännönläheistä

Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mukaan Suomen ja Ruotsin yhteistyötä puolustuspolitiikassa kehitetään käytännönläheisesti, ilman mitään julistuksia. Lipponen sanoi tänään Maarianhaminassa, että yhteistyötä on harjoitettu ennenkin, mutta muun muassa osallistuminen Naton rauhankumppanuuteen on lisännyt sitä.

-Suomi ja Ruotsi ovat yhteisillä linjoilla turvallisuuspolitiikassa, liittoutumattomuus ja itsenäinen puolustus kummallakin. Me osallistumme Naton rauhankumppanuusohjelmaan ja sen puitteissa yhteistyötä on kehitetty kaikkien Pohjoismaiden kesken. Kumpikin osallistuu Bosnian-operaatioon. Näissä puitteissa me voimme kehittää myös kahdenvälistä yhteistyötä, mutta aivan käytännönläheisesti. Ei ole mitään tarkoitusta julistaa yhtään mitään, Lipponen sanoi.

Tiiviimpi turvallisuuspoliittinen yhteistyö Suomen ja Ruotsin välillä nousi esiin viime perjantaina, kun eläkkeellä oleva presidentti Mauno Koivisto toivoi mm. sotilaallista yhteistyötä.

Lipposen mielestä Suomen ja Ruotsin yhteistyössä ei ole kyse mistään vaihtoehdosta Nato-jäsenyydelle. Vaihtoehto on molempien maiden liittoutumattomuus.
-Meillähän on Pohjoismaiden kesken yhteisiä rauhanturvaharjoituksia ja yhteinen prikaati. Miksei kahdenvälisestikin voida pitää rauhanturvaharjoituksia. Asehankinnoissa voi tulla eteen tilanteita, joissa on mielekästä toimia yhdessä, Lipponen sanoi.

Ruotsin puolustusministeri: Yhteistyömahdollisuudet kartoitetaan

Ruotsin puolustusministerin Björn von Sydowin mukaan Ruotsin ja Suomen puolustusviranomaiset ovat parhaillaan selvittämässä maiden välistä nykyistä puolustusalan yhteistyötä ja sen lisäämistä.

Asiasta on keskusteltu maiden puolustusministerien kesken. Von Sydow sanoi Maarianhaminassa tutustuneensa presidentti Mauno Koiviston perjantaina esittämiin näkemyksiin Ruotsin ja Suomen yhteistyön lisäämisestä.

Esimerkkjä tulevasta yhteistyöstä olisivat von Sydowin mukaan muun muassa rannikkovartiotoiminta, yhteiset valmiusjoukot, joita voisi nopeasti lähettää kansainvälisiin kriisipesäkkeisiin ja maanpuolustuskoulutus. Virkamiehet saavat kartoituksesa valmiiksi muutamassa kuukaudessa, ja sen jälkeen voidaan ryhtyä tuumasta toimeen.

Kysymys puolutusyhteistyöstä on Ruotsin puolustusministerin mukaan ajankohtaisempaa kuin koskaan, ja sitä vauhditetaan nimenomaan Suomesta.
(MTV3/Kari Lumikero-STT)

Lue myös:

    Uusimmat