Lipponen patistaa järjestöjä tupo-neuvotteluihin

Pääministeri Paavo Lipponen patistelee työmarkkinajärjestöjä kiirehtimään neuvotteluja tulopoliittisesta kokonaisratkaisusta. Lisäksi Lipponen toivoo, että järjestöt edistyisivät myös ns. puskurirahastojen kehittämisessä. Lipposen mukaan tupo-neuvottelut on syytä aloittaa pikaisesti, jotta veroratkaisut ehditään tehdä ennen vuodenvaihdetta.

-Nyt on välttämätöntä kaikille osapuolille huolehtia siitä, että eduskuntatyölle jää sen tarvitsema aika, mikäli tuloratkaisuun aiotaan sisällyttää muihinkin kuin eläkkeensaajiin kohdistuvia veropoliittisia toimia, Lipponen sanoi tänään.

Lipponen puhui valtion toimihenkilöitä edustavan STTK-J:n edustajakokouksessa Finlandia-talolla. Lipponen muistuttaa, että ensi vuoden talousarviosta päätetään kuluvan vuoden loppuun mennessä.
-Emme voi tästä lipsua. Hallituksellakin on isäntänsä. Se tarkoittaa sitä, että tupo-aikataulu on huomattavasti kireämpi. Tämän vuoksi on tarpeen, että keskusjärjestötasolla tehdään nyt arvio tuloratkaisun kannalta olennaisista kysymyksistä, hän korostaa.

Lipposen mukaan hallituksen on tarkoitus tehdä oma osuutensa tuloratkaisun rakentamisessa, kunhan työmarkkinaosapuolet aloittavat neuvottelut. Lipponen toivoi myös, että meneillään olevissa neuvotteluissa puskurirahastoista edistytään. Hänen mukaansa rahastoja tarvitaan täydentämään vahvaa julkista taloutta ja yritysten vahvoja taseita.

-Työvoimakustannusten vaihteluita tasoittavilla rahastoilla vaimennettaisiin suhdannehäiriöiden vaikutusta työllisyyteen. On syytä olettaa, että työmarkkinaosapuolten periaatteellinen yksimielisyys rahastojen tarpeellisuudesta muuttuu käytännön neuvottelutuloksiksi, Lipponen toivoi.

Tupo-ratkaisu ja Emun kolmas vaihe ovat Lipposen mukaan palkansaajalle syksyn ja talven merkittävimmät valinnat. Niillä on pääministerin mukaan yhtymäkohtansa.

TT:n Riski: Talouspolitiikan virheitä ei korjata rahastoilla

Emu-puskurirahastoilla ei voida tasoittaa koko kansantalouden tai jonkin toimialan suhdanneheilahteluja. Näin arvioi tänään Helsingissä johtaja Seppo Riski Teollisuuden ja työnantajain keskusliitosta TT:stä.

Riskin mielestä suhdannevaihteluihin varautuminen edellyttää tervettä julkista taloutta ja toisaalta yrityksiltä vahvoja taseita.
-Jos joku kuvittelee, että olisi rakennettavissa erityinen massiivinen rahasto, jota purkamalla voitaisiin korjata ja paikata talouspolitiikan tai työmarkkinapolitiikan virheitä, hän on täysin väärässä, Riski sanoi.

Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat nk. Emu-puskureista kolmessa työryhmässä, jotka käsittelevät eläkerahastojen, työttömyysturvajärjestelmän ja henkilöstörahastojen käyttöä. Riskin mukaan tavoitteena on luoda keinot, joilla työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen jyrkkiä muutoksia voidaan tasoittaa ja hidastaa näiden maksujen kohtuutonta nousua laman aikana.

Riskin mielestä myös yritysten kykyä sopeutua suhdannevaihteluihin on lisättävä. Keinona olisi käytettävä tulospalkkauksen lisäämistä. Tulospalkkauksen osuus koko palkkasummasta on 1-2 prosenttia.

Swanljung: Keskustelut ulkopuolisesta työvoimasta jumissa

STTK:n puheenjohtaja Esa Swanljung (sd.) sanoo, että keskustelut ulkopuolisen työvoiman käyttöön liittyvistä vaatimuksista eivät etene. Swanljungin mukaan näyttää siltä, että eräät työnantajatahot ovat valmiit harkitsemaan sitä, että he eivät lähde tekemään tulopoliittista ratkaisua näiden vaatimusten takia.
-Uskoisin, että ongelmasta selvitään, mutta tällä hetkellä keskustelu on tosiasiassa jumissa, Swanljung sanoi tänään STTK-J:n edustajakokouksessa.

Muiden muassa TT:n toimitusjohtaja Johannes Koroma on arvioinut, että vaatimukset vuokra- ja alihankintatyön pelisäännöistä sopimisesta hidastavat tupo-neuvotteluja.

Swanljung sanoo, että muutaman viikon takainen voimakas optimismi on vaihtunut epäilyksiin siitä, pystytäänkö tupo saamaan aikaan. Hänen mukaansa on paljon sellaisia ulkoisia tekijöitä, jotka puhuvat tuloratkaisua vastaan.

-Yksi sellainen on valtion palkkauksen jälkeenjääneisyys. Ongelmien pitää olla keskusteluissa selkeästi esillä, Swanljung huomauttaa lisäten kuitenkin, ettei hän toivo STTK-J:n jäävän tupon ulkopuolelle.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat