Mainos

Lipponen painotti ihmisoikeuksia Lissabonissa

Ihmisoikeudet on pidettävä esillä Tampereen EU-huippukokouksessa, sanoi pääministeri Paavo Lipponen tänään Lissabonissa. Lipponen keskusteli Tampereen kokouksen asialistasta pääministeri Antonio Guterresin kanssa.

Lipponen puhui samoin EU:n poliisiyhteistyöelimen Europolin toimintavaltuuksien laajentamisen puolesta, mutta muistutti, että samalla on pidettävä kiinni myös Europolin valvonnasta. Tampereen huippukokous pidetään 15.-16. lokakuuta, aiheinaan turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikka, kansalaisten rajat ylittävän oikeusturvan parantaminen ja kansainvälisen rikollisuuden vastainen taistelu.

Asialistan suhteen Suomen ja Portugalin välillä ei löytynyt erimielisyyksiä. Portugali pitää erityisen tärkeänä rikosten uhrien aseman turvaamista ja heidän oikeudensaantiaan kotimaan ulkopuolella. Painotus on ymmärrettävä, sillä portugalilaisia on muuttanut hyvin paljon EU:n muihin maihin. Myös ajatus yhteisestä rikostentorjuntaohjelmasta kiinnostaa Portugalia.

Portugali suhtautuu myönteisesti ajatukseen kehittää poliisikoulutusta, mahdollisesti perustamalla yhteinen eurooppalainen poliisiakatemia. Alunperin Saksan esittämä ajatus on myötätuulessa, ja useat jäsenmaat ovat ilmaisseet valmiutensa ottaa mahdollisesti perustettava akatemia omalle maaperälleen. Toinen vaihtoehto on olla perustamatta varsinaista akatemiaa, ja järjestää enemmän yhteistyötä ja vaihto-ohjelmia jäsenmaiden välille.

Portugalin oikeusministeri Vera Jardim kannatti eilen Luxemburgin ministerikokouksessa myös eurooppalaisen syyttäjänviraston perustamista. Jardim näki sen tärkeänä välineenä vastustaa rahanpesua.

Työllisyyskokousta valmistellaan

Guterresin piti alunperin vierailla Suomessa syyskuussa, mutta vierailu peruuntui Itä-Timorin kiristyneen tilanteen takia. Lipponen kiitti Guterresia Portugalin toiminnasta tilanteen rauhoittamiseksi. Portugali seuraa Suomea EU:n puheenjohtajana ensi vuoden alusta.

Ohjelmassa on työllisyyskysymyksiin keskittyvä huippukokous, jonka valmisteluista Portugali ja Suomi aikovat piakkoin lähettää yhteisen kirjeen muille EU-jäsenille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.