Lipponen: Päästötavoite liian ankara

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) katsoo, että vuoden 1990 lähtötaso on liian tiukka Suomen ilmastopäästöjen pudottamiselle. Lipposen mukaan Suomen on vaikea toteuttaa Kioton ympäristösopimuksen tavoitetta vuoden 1990 määrän mukaan.

-Tasoa on kohtuullistettava. Lähtötaso on liian alhainen, Lipponen sanoi keskiviikkona talousneuvoston kokouksen jälkeen.
Lipposen mukaan vuosi 1990 oli epänormaali, koska silloin Suomeen tuotiin paljon sähköä ja vuosi oli myös lämmin.

Suomi on sitoutunut EU:n kautta Kioton ilmastosopimukseen, jonka mukaan teollisuus- ja siirtymätaloudet pudottavat päästöjään 1990 määrästä yli 5 prosenttia vuosiin 2008-2012 mennessä. EU:n olisi pudotettava päästöjään 8 prosenttia.

EU:n ympäristöministereiden on tarkoitus sopia yksittäisten jäsenvaltioiden päästökatoista kesäkuussa.

Talousneuvoston roolia vahvistetaan

Lipposen mukaan talousneuvoston roolia vahvistetaan. Samalla neuvoston jäsenmäärää kaavaillaan supistettavaksi. Uusi talousneuvosto nimitetään toukokuussa.
-Saattaa olla, että jossain määrin talousneuvostoa tiivistetään. Kaikessa oleellisessa tärkeimmät etujärjestötahot tulevat olemaan mukana, Lipponen huomauttaa.

Lipponen sanoo, että talousneuvoston vahvistaminen liittyy talous- ja rahaliitto Emun kolmanteen vaiheeseen. Lipposen mukaan jatkossa on käytävä enemmän säännöllistä vuoropuhelua hallituksen ja etujärjestöjen välillä sekä Suomen pankin kanssa.

Talousneuvosto nimitti keskiviikkona asiantuntijatyöryhmän, jonka tehtävänä on arvioida Suomen julkisen sektorin toimintaa ja siihen kohdistuvia muutospaineita. Ryhmä kartoittaa erilaisia vaihtoehtoja sen varmistamiseksi, että julkinen sektori voi tulevaisuudessa vastata keskeisistä tehtävistään.

Työryhmällä on aikaa selvitykselleen 31. lokakuuta asti. Ryhmää johtaa talousneuvoston pääsihteeri Seppo Leppänen.
-Talousneuvosto on Suomessa se elin, jonka alaisuudessa selvityksiä on tehty ja tullaan tekemään. Joten meillä on jo käyttökelpoinen väline, Lipponen toteaa.
Lipponen muistuttaa, että talousneuvosto edustaa paitsi hallitusta myös keskeisiä työmarkkina- ja etujärjestöjä sekä Suomen pankkia.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat