Mainos

Lipponen: Osa Kreikan veloista joudutaan antamaan anteeksi

Paavo Lipponen uskoo, että Kreikka ei pysty maksamaan kaikkia sille lainattuja rahoja. Myös Suomen on siis varauduttava siihen, että osa Kreikan veloista voi kaatua sen niskaan.

- Realistisesti on varauduttava siihen, että Kreikka ei selviä valtavista vastuista, mitä sille on kasattu. Tämä tarkoittaa, että jossain vaiheessa osa Kreikan veloista pitää antaa anteeksi, Lipponen toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Lipposen mukaan tällä hetkellä tärkeintä kuitenkin on saada markkinat vakautettua. Hän myös uskoo, että EU:n viime yönä kasaama jättiapupaketti siihen pystyy. EU-maat sopivat yöllä jättiläismäisestä jopa 750 miljardin euron lainajärjestelmästä Kreikan kriisin leviämisen estämiseksi

- Tämä on askel siihen suuntaan, johon jo aiemmin olisi pitänyt kulkea.

Nykyiseen tilanteeseen on Lipposen mukaan päädytty löysäilemällä.

- Euron piirissä on sallittu lipsuminen kriteereistä jo usean vuoden ajan, vaikka on ollut näkyvissä, että alijäämät ovat olleet kestämättömiä. Ja yksittäisissä maissa niin kuin Kreikassa on eletty niin kuin pellossa.

Lipponen näkee, että ongelmana on ollut muun muassa se, että EU-alueella ei ole ollut joko riittäviä välineitä tai riittävästi halua puuttua jäsenmaiden asioihin. Suurimmassa vastuussa löysäilystä ovat Lipposen mukaan Saksa ja Ranska.

- Löysäileviä maita olisi kuitenkin voitu prässätä, mielestäni niitä on katsottu liikaa sormien läpi.

Lipponen näkee, että kriisistä huolimatta euroon liittyminen on ollut Suomelle hyödyllistä, vaikka moni mainitseekin myös Ruotsin pärjänneen hyvin ilman euroa.

- Aina voi yrittää pärjäillä lurjustelemalla niin kuin Ruotsi. Ei voi silti sanoa, että Ruotsi olisi hyötynyt tilanteesta enemmän kuin Suomi, me olemme molemmat nyt Euroopan kilpailukyvyn kärjessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.