Mainos

Lipponen: Oppositiosta ei apua maatalouspolitiikassa

Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mukaan oppositiosta ei ole ollut mitään apua puolustettaessa Suomen maataloutta Euroopan unionissa.

Lipponen sanoo Turun Sanomien kolumnissaan, että rääväsuisella maatalousvälikysymyksellään keskusta on kuitenkin lähtenyt pyrkimään Maataloustuottajien keskusjärjestö MTK:ksi MTK:n paikalle. Lipponen korostaa, että maatalous on Suomessa yhteinen asia ja että hallitus vahtii Suomen etua viimeiseen saakka. Myös EU:n neuvoston päätökset tukevat Lipposen mukaan Suomen tavoittelemia ratkaisuja.
-Suomen aloitteesta Luxemburgin huippukokous edellytti, että Suomen tapaisiin erityisongelmiin on löydettävä ratkaisut. Oppositiosta ei näissä isänmaallisissa talkoissa ole ollut mitään apua, Lipponen syyttää.

Pääministerin mukaan keskusteluissa komission kanssa on haettu ja löydetty perusteet, joilla sekä viljan että maidon tuotannolle voidaan Suomessa osoittaa riittävä tuki.
-Hallitus edellyttää täyttä korvausta yhteisörahoituksella yhteisen maatalouspolitiikan muutoksista johtuvista tulonmenetyksistä. Lipponen puolustaa hallituksensa saavutuksia maatalouspolitiikassa toteamalla, että vuodelle 1998 maatalouden kansallinen tuki on 212 miljoonaa markkaa tämän vuoden talousarvion alkuperäistä määrärahaa suurempi, eikä kansallista tukea ensi vuonna käytännössä leikata.

Lipponen muistuttaa kolumnissaan, että maatalous on yritystoimintaa. -Jos maataloudessa ryhdyttäisiin laskemaan tuntipalkkoja, pitäisi samoin tehdä muidenkin yrittäjien osalta. Lipposen mukaan maatalousyrittäjien käytettävissä olevat tulot ovat entisellä tasolla ja ne ovat edelleen selvästi korkeammat kuin työntekijöillä ja alemmilla toimihenkilöillä.
-Maataloustulo on laskenut, mutta kun tilojen lukumäärä on vähentynyt, on tulokehitys tilaa kohti tasaantunut, Lipponen kirjoittaa.

Eduskunta jatkaa tänään välikysymyskeskustelua maataloudesta

Oppositiopuolue keskusta ryöpytti eilen hallitusta hampaattomuudesta Suomen etujen puolustamisessa EU-neuvotteluissa. Maatalousministeri Kalevi Hemilä puolestaan kertoi, että EU:n komissio viimeistelee parhaillaan esityspakettia, jolla pyritään ratkaisemaan Suomen maatalouspolitiikan uudistamiseen liittyvät ongelmat. Hemilän mukaan Suomen toivoma nurmirehun tuki on tulossa pakettiin mukaan. Vuoroaan jäi odottamaan jatkokeskustelussa eilen vielä nelisenkymmentä kansanedustajaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.