Lipponen on ottanut ohjakset EU-politiikassa

Pääministeri on noussut selkeästi Suomen EU-politiikan johtajaksi. Painopiste ulkopolitiikan johtamisessa on asteittain siirtynyt presidentti Martti Ahtisaarelta pääministeri Paavo Lipposen ja hallituksen suuntaan.

Valtiotieteen tohtori Eero Murron tutkimus on julkistettu Etelä-Suomen Sanomissa ja Satakunnan Kansassa tänään pyhäinpäivänä. Tutkimuksessa katsotaan, ketkä poliitikot ja virkamiehet kuuluvat Suomessa EU-asioista päättävään eliittiin.

EU-ministerivaliokunnan rooli ei ole olennainen

Sisäpiiriselvitys osoittaa, että EU-huippukokousten linjauksia valmistelevassa hyvin pienessä ydinryhmässä ovat pääministerin avustajien Raimo Luoman ja Alec Aallon lisäksi kaksi virkamiestä. He ovat Suomen EU-edustuston päällikkö Antti Satuli ja EU-sihteeristön päällikkö Eikka Kosonen.

Heti Lipposen jälkeen seuraavaksi keskeisin EU-ministeri on valtiovarainministeri Sauli Niinistö. Hallituksessa muodollisesti ylätasoa edustavan EU-ministerivaliokunnan rooli ei ole olennainen. Myöskään ulkoministeri Tarja Halonen ei kuulu tutkimuksen mukaan kovaan ytimeen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat