Mainos

Lipponen on ottanut ohjakset EU-politiikassa

Pääministeri on noussut selkeästi Suomen EU-politiikan johtajaksi. Painopiste ulkopolitiikan johtamisessa on asteittain siirtynyt presidentti Martti Ahtisaarelta pääministeri Paavo Lipposen ja hallituksen suuntaan.

Valtiotieteen tohtori Eero Murron tutkimus on julkistettu Etelä-Suomen Sanomissa ja Satakunnan Kansassa tänään pyhäinpäivänä. Tutkimuksessa katsotaan, ketkä poliitikot ja virkamiehet kuuluvat Suomessa EU-asioista päättävään eliittiin.

EU-ministerivaliokunnan rooli ei ole olennainen

Sisäpiiriselvitys osoittaa, että EU-huippukokousten linjauksia valmistelevassa hyvin pienessä ydinryhmässä ovat pääministerin avustajien Raimo Luoman ja Alec Aallon lisäksi kaksi virkamiestä. He ovat Suomen EU-edustuston päällikkö Antti Satuli ja EU-sihteeristön päällikkö Eikka Kosonen.

Heti Lipposen jälkeen seuraavaksi keskeisin EU-ministeri on valtiovarainministeri Sauli Niinistö. Hallituksessa muodollisesti ylätasoa edustavan EU-ministerivaliokunnan rooli ei ole olennainen. Myöskään ulkoministeri Tarja Halonen ei kuulu tutkimuksen mukaan kovaan ytimeen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.