Mainos

Lipponen: Nato-vaihtoehtoa ei pidä sulkea pois

Paavo Lipposen mielestä arvio mahdollisesta Nato-jäsenyydestä pitäisi tehdä seuraavassa turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa.

Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen vaatii, että Natoon liittymistä ei suljeta pois Suomen vaihtoehdoista. Hän varoitti Nato-allergiasta ja jäsenyysoption sulkemisesta Yleisradion Lauantaiseurassa.

Lipponen mielestä Suomen pitäisi periaatteessa kuulua demokraattisten länsimaiden järjestöihin, mutta mahdollinen jäsenyys pitää selvittää ja siitä pitää päästä laajasti yhteisymmärrykseen. Arvio pitäisi tehdä seuraavassa turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa.

- Toivoisin, ettei anneta sellaisia lausuntoja joissa vähätellään Natoa ja sen merkitystä ja yhteistyötä, ettei mennä siihen suuntaan, että Nato-vaihtoehto käytännössä suljetaan pois, Lipponen toteaa.

Lipponen sanoi myös, ettei Suomen pitäisi suoralta kädeltä sulkea pois osallistumista Naton nopean toiminnan NRF-joukkoihin. Ruotsi harkitsee osallistumista myös operaatioihin, mutta presidentti Tarja Halonen on suhtautunut ajatukseen torjuvasti. Suomi on ilmaissut kiinnostuksensa osallistua joukkojen harjoituksiin.

Puhemiehen mielestä olisi erittäin tärkeää, että Suomi ja Ruotsi kulkisivat tässäkin asiassa yhtä jalkaa ja ottaisivat saman kannan myös Naton joukkoihin. Asia pitäisi selvittää perusteellisesti Suomen ja Ruotsin kesken.

- On hyvin ymmärrettävää, jos Suomi nyt ilmoittaa, ettei meillä ole juuri nyt resursseja. Mutta olisi onnetonta, jos yksipuolisesti ilmoittaisimme, että tämä ei meitä kiinnosta lainkaan, kun Ruotsi tätä harkitsee, sanoo Lipponen.

Lipposen mielestä Naton joukkojen operaatiot on hyvin samankaltaista kuin EU:n nopean toiminnan joukkojen operaatiot. EU tulee joka tapauksessa turvautumaan Naton voimavaroihin. Suomen ja Ruotsin yhteinen linja on Lipposen mielestä itseisarvo, minkä takia pitäisi välttää hätiköityjä lausuntoja.

- Toivon, että tässä ei nyt olisi Nato-allergiaa.

Halonen torjui Suomen osallistumista NRF-joukkojen toimintaan puhuessaan Jyväskylässä marraskuussa.

Selonteossa oikea paikka

Lipponen sanoi, että liittoutumista harkittaessa pitää tutkailla Naton kehitystä ja yksittäisten jäsenmaiden asemaa liitossa.

Hän ei edelleenkään halunnut vaaleihin Nato-keskustelua, koska on selvitettävä paitsi Naton kehitystä myös Suomen mahdollisuuksia ylläpitää omaa uskottavaa puolustusta ja sen kustannuksia. Vaihtoehto omalle puolustukselle on yhteistyö, joko Naton, EU:n tai Ruotsin kanssa.

- On hyvä mennä entisillä kannoilla vaaleihin, koska tämä kaikki pitää selvittää, Lipponen sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.