Mainos

Lipponen närkästynyt hologrammivirheistä

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) näyttää olevan varsin närkästynyt euroseteleissä havaituista hologrammivirheistä.

Lipponen vaati tänään Helsingissä, että vastaisen varalle on syytä selvittää perusteellisesti ongelmiin johtaneet syyt. Myös toimintatapoja ja valvontajärjestelmiä on hänen mielestään arvioitava uudelleen, jos tarve niin vaatii. -Toistaiseksi esiin tulleet puutteet ovat olleet vähäisiä. Silti hankkeen merkitys ja pitkällinen valmistautuminen huomioon ottaen tämän kaltaisia virheitä ei saisi tapahtua, hän korosti.

Virheet seteleissä ovat nolo juttu Suomen Pankille ja setelit valmistaneelle Setec Oy:lle. Samalla se on kiusallista myös maan poliittiselle johdolle varsinkin, kun muista maista ei ole kuulunut vastaavia ongelmia.

Lipponen kiitti puheessaan kansalaisia kiinnostuksesta uutta käteisrahaa kohtaan. Hänen mielestään kiinnostus on ollut positiivinen yllätys. -Kansalaiset ovat pyrkineet aktiivisesti tutustumaan uusiin seteleihin ja kolikoihin niin aikaisin kuin mahdollista. Käteisraha on vaihtunut euroiksi nopeasti ja myönteisessä hengessä, hän mainitsi.

Lipponen puhui ns. 130:n kaupparyhmän tilaisuudessa. Hänellä oli siten myös viesti kaupalle: kuluttajien luottamuksen säilyminen kaupan hinnoittelua kohtaan on erityisen tärkeää. Lipponen muistutti, että euroon siirtyminen lisää kuluttajien hintatietoisuutta ja koventaa kilpailua. -Jos jokin hyödyke maksaa samassa rahassa enemmän meillä kuin muualla, kuluttajat alkavat aktiivisesti vaatia hintojen alentamista. Ja toisaalta: jos korkea hintataso säilyy, on se merkki ulkomaisille kauppaketjuille siitä, että Suomeen kannattaa tulla kauppaa tekemään, hän varoitti.

Tällainen kehitys on Lipposen mielestä yhteiskunnan kokonaisedun kannalta toivottavaa. Samalla hän myönsi, että kaupan edustajille se kuitenkin kuulostaa vähintään puoliksi uhkailulta. -Aivan kuin oltaisiin osoittelemassa kauppojen katteita ja väittämässä kauppiaita välistävetäjiksi. Siitä ei tietenkään ole kysymys. Hintaerojen poistaminen on mahdollista vain, kun alennukset katetaan kustannussäästöillä. Sellaisia eroja, jotka johtuvat esimerkiksi harvan asutuksen aiheuttamista kuljetuskustannuksista tai verotuksesta, ei poisteta kaupan päätöksillä, hän myönsi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.